19/04/2019

Umrl Kazuo Koike, avtor mange Lone Wolf & Cub

Žal začenjamo današnji dan s tragično novico, saj je v sredo v 82. letu starosti preminil mangaka Kazuo Koike, ki je tako kot Monkey Punch, zbolel za pljučnico, ki je zanj bila usodna. Tako so danes sporočili na avtorjevem Twitter računu, kjer so tudi navedli, da je pred tem že bil hospitaliziran in pod zdravniško nego. Pokopan bo v ožjem družinskem krogu, kakršna je bila njegova želja.
Kazuo Koike se je rodil 8. maja 1936 v prefekturi Akita. Poleg mang je pisal tudi romane, filmske in televizijske scenarije, odrske igre in besedila za skladbe. Leta 1972 je ustanovil družbo Studio Ship, ki se je kasneje preimenovala v Koike Shoin Corporation. Leta 1977 je ustanovil tudi šolo za mangakaje, imenovano Koike Gekiga Sonjuku. Leta 2000 je začel delati kot inštruktor na Umetnostni univerzi v Osaki.
Koike je verjetno najbolj poznan po samurajski mangi Lone Wolf and Cub (Kozure Ōkami), ki jo je ustvarjal skupaj z Gosekijem Kojimo. Manga je navdihnila tudi šest filmskih adaptacij, v katerih je glavno vlogo igral žal že tudi pokojni Tomisaburo Wakayama (Black Rain, Shogun Assassin), štiri odrske igre in televizijsko serijo.
Od oktobra 2017 ima hollywoodski studio Paramount pravice za angleško igrano adaptacijo te mange, povrhu pa tudi pravice za še nekaj drugih Koikejovih del, med katerimi so Samurai Executioner, Crying Freeman (ki je sicer leta 1995 že dobil igrano adaptacijo z Markom Dacascosom v glavni vlogi), Lady Snowblood, Mad Bull 34, Mad Bull 2000 in New Lone Wolf & Cub.
Koike je pod svojim pisateljskim psevdonimom Keigo Ozuka sodeloval kot pisatelj in umetnik tudi z nedavno preminulim Monkey Punchem pri krajši manga seriji z naslovom Secretary Bird, ki je septembra 1970 začela izhajati v reviji Weekly Manga Action.

Vir: ANN