23/10/2019

Azijske produkcije na 30. festivalu Liffe

Letošnji, že 30. festival Liffe (Ljubljanski mednarodni filmski festival) se bo odvijal med 13. in 24. novembrom 2019 in bo zajemal široko paleto filmskih stvaritev iz vsega sveta. Mi bomo tukaj izpostavili samo azijske produkcije oz. koprodukcije, torej filme ki prihajajo iz držav, kot so Japonska, Južna Koreja, Kitajska in Indija. Filmi, ki jih bomo torej izpostavili, so naslednji:

FOTOGRAF
Originalni naslov: Photograph
Angleški naslov: Photograph
Sekcija: PREDPREMIERE
Država, letnica: Indija, Nemčija, ZDA, 2019
Trajanje: 110 minut
Režija: Ritesh Batra
Scenarij: Ritesh Batra
Fotografija: Tim Gillis, Ben Kutchins
Glasba: Peter Raeburn
Podnapisi: slovenščina
Jezik: hindujščina, angleščina

Igrajo: Nawazuddin Siddiqui (Rafi), Sanya Malhotra (Miloni), Sachin Khedekar (Kanti Bhai), Denzil Smith (Hasmukh Bhai), Brinda Trivedi (Saloni), Lubna Salim (Sheilaben), Rajesh Kumar Sharma (Fazlu), Shihaan Bakshi (Mohan), Akash Sinha (Banke), Seema Pravin Shende (Teller), Robin Das (Gafoor), Bhagwan Das Patel (Kulfiwallah), Ashok Pathak (Gopal), Amarjeet Singh (Bilal)

Nagrade: Sundance 2019, Berlinale 2019, Sydney 2019, Edinburg 2019

Opis: Ljubezenska zgodba iz Mumbaja, kjer stare družbene delitve mlade prebivalce še vedno silijo v izbiro med tradicijo in družbenim napredkom. Rafi trdo dela, da bi kot fotograf shajal v Mumbaju. Skupaj z drugimi neporočenimi moškimi stanuje v skromnem stanovanju, medtem ko zaslužek pošilja domov, da bi odplačal očetove dolgove. Kljub temu še naprej sanja o boljšem življenju. Nekega dne pred slovitim slavolokom Indijska vrata slika Miloni, uspešno študentko tik pred vpisom na univerzo, in od tega trenutka razmišlja samo še o njej. Ko v mesto prispe Rafijeva babica, da bi vnuku uredila poroko, se Miloni izdaja za njegovo dekle. Fant in dekle se vse pogosteje srečujeta in Rafi začne Miloni kazati povsem drugačen obraz njunega mesta - kakršnega zaradi zaščitniškega družinskega okolja doslej ni poznala.

"Indija je danes v zelo zanimivem položaju. Ob odraščanju in verjetno stoletja pred tem so ljudje vedno najprej razmišljali v kontekstu družine. Nedavno so o sebi začeli razmišljati kot o posameznikih namesto družinskih članih. To je postala ena osrednjih napetosti indijskega življenja danes. /.../ Lika sta razdvojena med družinsko tradicijo in lastnimi željami. Mislim, da film ne daje prednosti ne eni ne drugi poti. Predstavitev tega vprašanja se mi je zdela zanimiva za širše občinstvo." (Ritesh Batra)


pet., 15.11.201914:50Linhartova dvorana Nakup
sob., 16.11.201919:15Kino Komuna Nakup
sob., 23.11.201919:00Kino Bežigrad Nakup
GANGSTER, POLICIST, HUDIČ
Originalni naslov: Akinjeon
Angleški naslov: The Gangster, the Cop, the Devil
Sekcija: EKSTRAVAGANCA
Država, letnica: Južna Koreja, 2019
Trajanje: 109 minut
Režija: Lee Won-Tae
Scenarij: Lee Won-tae
Fotografija: Park Se-seung
Glasba: Jo Yeong-wook
Podnapisi: angleščina, slovenščina
Jezik: korejščina

Igrajo: Ma Dong-seok (Jang Dong-su), Kim Moo-yul (Jung Tae-seok), Kim Sung-kyu (Kang Kyung-ho), Kim Yoon-sung (Bae Soon-ho), Oh Hee-joon (Kim Dong-chul), Choi Min-chul (Kwon Oh-sung), Ahn Sung-bong (član tolpe Zevs), Yoo Seung-mok (An Ho-bong), Heo Dong-won (Choi Moon-sik), Yoo Jae-myung (Heo Sang-do), Kim Gyu-ri (Cha Seo-jin)

Nagrade: Cannes 2019

Opis: Južnokorejski triler nam z brisanjem meja med dobrim in zlim ponudi prvovrstno žanrsko zabavo iz azijskega kriminalnega podzemlja. Nevarnega gangsterskega šefa Jang Dong-suja nekega deževnega večera nasilno napadejo. Čeprav mu uspe pobegniti, je njegov sloves strah vzbujajočega vodje nepovratno okrnjen. Sloves si lahko povrne le tako, da najde napadalca in se mu maščuje. Da bi hitreje našel storilca, se Jang poveže z detektivom Jung Tae-sokom, a se kmalu izkaže, da je napad v resnici izvedel zloglasni serijski morilec. Ker detektiv pri iskanju ne dobi podpore svojih policijskih kolegov, se po pomoč zateče k Jangu. Gangster in detektiv morata zdaj skupaj najti zlikovca, ki ga vsi poznajo po preprostem psevdonimu "K".

"Bolj kot za film, ki zoperstavlja dobro in zlo ter se zavzema za vrline, smo se odločili za protislovno dogajanje, v katerem si kot antagonista nasproti stojita dobro in zlo, ter s tem preizprašuje njuno sorazmernost. Glede na okoliščine se dobro lahko sprevrže v zlo, moralnost v nemoralnost, včasih pa celo zlo lahko postane dobro. Film zoperstavlja dobro proti zlu, izpostavi njuno razmerje ter se sprašuje o moralnosti danih razmer." (Lee Won-tae)


pet., 15.11.201921:15Kino Bežigrad Nakup
čet., 21.11.201916:50Kosovelova dvorana Nakup
ned., 24.11.201921:20Kino Komuna Nakup
PARAZIT
Originalni naslov: Gisaengchung
Angleški naslov: Parasite
Sekcija: PREDPREMIERE
Država, letnica: Južna Koreja, 2019
Trajanje: 132 minut
Režija: Bong Joon-ho
Scenarij: Bong Joon-ho, Han Jin Won
Fotografija: Hong Kyung-pyo
Glasba: Jung Jaeil
Podnapisi: slovenščina
Jezik: korejščina

Igrajo: Song Kang-ho (Ki-taek), Lee Sun-kyun (g./Mr. Park), Jo Yeo-jeong Jo (Yeon-kyo), Choi Woo-sik Choi (Ki-woo), Jang Hye-jin (Chung-sook), Park So-dam (Ki-jung), Jung Hyeon-jun (Da-song), Lee Jeong-eun (Moon-gwang), Kang Echae, Andreas Fronk, Pak Hyo-Shin, Jung Ik-Han, Lee Joo-Hyung, Lee Ji-hye, Park Jae Wook

Nagrade: Cannes 2019 (zlata palma), Sydney 2019, Karlovi Vari 2019, München 2019

Opis: Južnokorejski film, ki je režiserju Bong Joon-hoju s kombinacijo črnega humorja in družbene kritike prinesel prestižno zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu. Člani Ki-taekove štiričlanske družine so si zelo blizu, a so vsi po vrsti brezposelni, z zelo slabimi obeti za prihodnost. Ki-taekov sin Ki-woo se spoprijatelji s študentom prestižne univerze, ta pa mu pove za dobro plačano delo učitelja pri bogati družini Park. Ki-woo se odpravi k njim na sprejemni pogovor in tam spozna njihovo čudovito hčerko Yeon-kyo. Fant dobi službo in postane njen učitelj, le da se tisti hip še nihče ne zaveda, da bo to prvo srečanje med obema družinama postopoma vodilo v zaporedje nenavadnih dogodkov, ki popolnoma spremenijo življenje obeh družin …

"Ljudem različnih položajev ni lahko živeti skupaj. V tem žalostnem svetu postaja vedno bolj razvidno, da se človeška razmerja, osnovana na soobstoju ali simbiozi, ne obdržijo, ena skupina je prisiljena v parazitsko razmerje z drugo. Kdo lahko v takšnem svetu pokaže na obubožano družino ob robu preživetja in jo imenuje parazitsko? /.../ Kot oris običajnih ljudi, ki se neizogibno znajdejo v zmedi, je film: komedija brez klovnov, tragedija brez antagonistov, ki vodita v nasilni zaplet in strmoglavi padec. Vabljeni k ogledu te neugnano divje tragikomedije." (Bong Joon-ho)


čet., 14.11.201919:15Linhartova dvorana Nakup
sob., 16.11.201916:30Linhartova dvorana Nakup
sob., 16.11.201920:15Maribox Nakup
pon., 18.11.201921:15Kino Komuna Nakup
PRVA LJUBEZEN
Originalni naslov: Hatsukoi
Angleški naslov: First Love
Sekcija: EKSTRAVAGANCA
Država, letnica: Japonska, VB, 2019
Trajanje: 108 minut
Režija: Takashi Miike
Scenarij: Masa Nakamura
Fotografija: Nobuyashu Kita
Glasba: Koji Endo
Podnapisi: angleščina, slovenščina
Jezik: japonščina

Igrajo: Masataka Kubota (Leo), Nao Ohmori (Otomo), Shôta Sometani (Kase), Sakurako Konishi (Monica), Becky (Julie), Jun Murakami (Ichikawa), Sansei Shiomi, Seiyô Uchino (Gondo), Takahiro Miura (Yasu), Cheng-Kuo Yen (Wan), Chun-hao Tuan (Fu), Mami Fujioka (Chiachi)

Nagrade: Cannes 2019 - Štirinajst dni režiserjev

Opis: Takashi Miike svoje kultne filme že tri desetletja niza v neusmiljenem tempu, v Prvi ljubezni pa se znova kaže v vrhunski ustvarjalni formi. Leo, mladi boksar, ki ga je zapustila sreča, neke noči v Tokiu sreča privlačno Monico, dekle na poziv in odvisnico od mamil. Leo se zaljubi v njen nedolžni videz, a ne ve, da je vpletena v veliko mamilarsko kupčijo. Za njunimi petami se kmalu znajdejo skorumpirani policist, jakuza gangster, njegov nasprotnik in najeta morilka, ki jo nadnju pošlje kitajska kriminalna organizacija. Usode vseh vpletenih se v tej noči prepletejo v značilnem slogu Takashi Miikeja, polnem zabave in vsesplošne anarhije.

"Film govori o obupanih kriminalcih, ki si prizadevajo živeti po najboljših močeh, vendar se posledično soočijo s smrtjo. /.../ Jakuza gangsterji danes ne morejo več živeti značilno za jakuze. To je morda pravi način za družbo, zanje pa predstavlja omejitve. Gre za čas, ko se pod vprašaj postavlja pomen 'svobode'." (Takashi Miike)


čet., 14.11.201921:45Linhartova dvorana Nakup
sob., 16.11.201921:20Kino Bežigrad Nakup
sob., 23.11.201921:30Kinodvor Nakup
RESNICA
Originalni naslov: La vérité
Angleški naslov: The Truth
Sekcija: PREDPREMIERE
Država, letnica: Francija, Japonska, 2019
Trajanje: 106 minut
Režija: Kore-eda Hirokazu
Scenarij: Hirokazu Kore-eda
Fotografija: Eric Gautier
Glasba: Alexei Aigui
Podnapisi: slovenščina
Jezik: francoščina, angleščina

Igrajo: Catherine Deneuve (Fabienne), Juliette Binoche (Lumir), Ethan Hawke (Hank), Clémentine Grenier (Charlotte), Alain Libolt (Luc), Manon Clavel (Manon), Christian Crahay (Jacques), Roger Van Hool (Pierre), Ludivine Sagnier (Amy), Laurent Capelluto (novinar), Jackie Berroyer (kuhar)

Nagrade: Benetke 2019, Toronto 2019, San Diego 2019

Opis: Prvi film Hirokazu Kore-ede, posnet zunaj rodnega Japonskega in s prepoznavno igralsko zasedbo, se sprašuje, ali so laži za osebno srečo ravno tako pomembne kot resnica. Fabienne je zvezda francoskega filma, vedno obkrožena z ljudmi, ki jo ljubijo in obožujejo. Da bi skupaj z družino proslavila izid njene avtobiografije, pride iz New Yorka na obisk njena hči Lumir z možem in hčerko. Lumir med brskanjem po sveže natisnjeni knjigi opazi, da so zapisane anekdote močno olepšane in da njeno mater prikazujejo v lepši luči, kot je v resnici. Srečanje med materjo in hčerjo se hitro prelevi v soočenje, v katerem na dan privrejo dolgo zamolčane resnice in zamere.

"Kaj ustvarja družino? Resnica ali laži? In kako bi izbrali med možnostma krute resnice in prijazne laži? To so vprašanja, ki sem si jih med ustvarjanjem filma nenehno zastavljal. Upam, da bo vsak gledalec izkoristil priložnost za odkrivanje lastnih odgovorov." (Hirokazu Kore-eda)


sob., 16.11.201920:00APT Novo mesto Nakup
ned., 17.11.201920:15Maribox Nakup
pon., 18.11.201919:00Kino Komuna Nakup
tor., 19.11.201920:00Kino Metropol Celje Nakup
sre., 20.11.201916:45Linhartova dvorana Nakup
ned., 24.11.201919:15Linhartova dvorana Nakup
VSAK DAN JE DOBER DAN
Originalni naslov: Nichinichi Kore Kojitsu
Angleški naslov: Every Day a Good Day
Sekcija: PANORAMA
Država, letnica: Japonska, 2018
Trajanje: 100 minut
Režija: Tatsushi Ohmori
Scenarij: Tatsushi Ohmori, Noriko Morishita
Fotografija: Kenji Maki
Glasba: Hiroko Sebu
Podnapisi: angleščina, slovenščina
Jezik: japonščina

Igrajo: Haru Kuroki (Noriko), Mikako Tabe (Michiko), Kirin Kiki (uciteljica/teacher Takeda), Mayu Tsuruta (Yukino), Shing Tsurumi (Norikin oce), Fuyuka Kooriyama (Norikina mama), Megumi Takizawa (Yumiko), Saya Kawamura (Sanae), Mizuki Yamashita (Hitomi), Chihiro Okamoto (Norikin brat)

Nagrade: nagrade Japonske akademije (najboljša igralka, najboljša stranska igralka)

Opis: Topla zgodba mlade japonske študentke, ki spozna, da je pitje čaja brezčasen ritual, ki ženskam daje okus svobode in brezmadežno svetišče miru. Noriko je tik pred koncem študija in brez posebnih načrtov za prihodnost, ko ji mati predlaga, da bi študirala čajni ritual. Ko se nad idejo navduši tudi njena sestrična, je odločitev jasna. V skrivnost starodavnega obreda ju uvede nenavadna gospa Takeda, ki živi v soseščini. Leta minevajo in Noriko se tiho spopada z življenjem, tako s smehom kot s solzami. Služba za službo, izguba fanta in smrt očeta je le nekaj prelomnic, ob katerih ugotovi, da je edina stalnica v njenem življenju ta spoštljivi ritual, kjer lahko v natančno odmerjenih gestah in ritmu vedno okusi brezmejni občutek svobode.

"/…/ Vsak dan je dober dan poučeno in veličastno prikaže, da je čajni obred veliko več kot relikvija iz fevdalizma, ki jo razkazujejo očaranim opazovalcem. Junakinji in drugim privrženkam obreda sad? (čajna pot) je svetlo utelešenje čuječnosti - filozofije in prakse življenja v sedanjem trenutku, ki je obenem brezčasno in modno." (Mark Schilling, The Japan Times)


sob., 16.11.201917:00Kino Bežigrad Nakup
ned., 17.11.201919:00Kinodvor Nakup
pet., 22.11.201915:00Linhartova dvorana Nakup
ZBOGOM, SIN MOJ
Originalni naslov: Di jiu tian chang
Angleški naslov: So Long, My Son
Sekcija: PANORAMA
Država, letnica: Kitajska, 2019
Trajanje: 176 minut
Režija: Wang Xiaoshuai
Scenarij: A Mei, Wang Xiaoshuai
Fotografija: A Mei, Wang Xiaoshuai
Glasba: Dong Yingda
Podnapisi: slovenščina
Jezik: kitajščina

Igrajo: Wang Jingchun (Liu Yaojun), Yong Mei (Wang Liyun), Qi Xi (Shen Moli), Wang Yuan (Liu Xing), Du Jiang (Shen Hao), Ai Liya (Li Haiyan), Xu Cheng (Shen Yingming), Li Jingjing (Gao Meiyu), Zhao Yanguozhang (Zhang Xinjian)

Nagrade: Berlinale 2019 (najboljša igralka, najboljši igralec), Urugvaj/Uruguay (posebna nagrada žirije, nagrada občinstva)

Opis: Zgodba zakoncev, ki tragično izgubita edinca, je mojstrski preplet lirične izpovedi tihe bolečine in epskega orisa družbeno-zgodovinskih sprememb, ki so zaznamovale Kitajsko v zadnjih tridesetih letih. Nedolžna otroška igra ob vodnem zajetju se konča tragično in nad nekoč srečno družino leže senca trpke bolečine. V želji, da bi pozabila tragedijo, se Yaoyun in Liyun preselita v mesto in posvojita malega fantka, ki pa ne more povsem zapolniti nastale praznine. Ko se fant v najstniških letih uporniško odloči oditi od doma, se skleneta ostarela zakonca vrniti v rodni kraj, ki po toliko letih kaže povsem drugačen obraz. Njuna vrnitev sproži val spominov, vse od proletarske zanesenosti in mladostnih političnih idealov, zaradi katerih sta se bila pripravljena - ali prisiljena? - odreči se še nespočetim otrokom, prek obljub cvetočega kapitalizma do pomirjujoče sprave s preteklostjo, temelječe na odpuščanju in brezpogojni ljubezni.

"Morda je zorni kot res pesimističen, vendar se osredinja na ključno vprašanje tistih, ki smo odraščali pod politiko 'enega otroka', izjemno potrebo po zaščiti svojega otroka in družine. Kaj pa, ko se zgodi tragedija? Vpliv tistega obdobja je veliko širši od družinskega konteksta, zaznamoval je celotno družbo." (Wang Xiaoshuai)


sre., 13.11.201921:00Kino Bežigrad Nakup
ned., 17.11.201911:00Kinodvor Nakup
sre., 20.11.201915:15Kinodvor Nakup
To je torej celoten seznam azijskih produkcij oz. koprodukcij. Če vas zanima celoten nabor filmov na letošnjem festivalu, tega najdete na povezavi tukaj. Med njimi je vsekakor veliko zanimivih in omembe vrednih naslovov. Katere si boste torej ogledali?

Vir: Liffe

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Večer animejev in družabnih iger 10/2024

V mesecu juniju se po daljšem premoru v Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru  spet vračajo Večeri animejev in družabnih iger . ...