15/01/2020

Animoku HQ lestvica TOP 20 filmov leta 2019

Dragi bralci in bralke, pred nekaj časa sta Matej o filmu; tako in drugače in Vid Šteh s pomočjo svojih medijskih kolegov izdala slovensko lestvico 20 najboljših filmov v letu 2019, pri kateri smo sodelovali tudi mi oz. bolje rečeno jaz. Čeprav že mojo najljubšo trojico poznate, bom vseeno začel od številke 20 navzdol.
Moja osebna dvajseterica najboljših filmov za leto 2019 izgleda torej sledeče:

20. SHAZAM! (r. David F. Sandberg)

19. HOW TO TRAIN YOUR DRAGON: THE HIDDEN WORLD (r. Dean DeBlois)

18. RALPH BREAKS THE INTERNET (r. Phil Johnston, Rich Moore)

17. LONG SHOT (r. Jonathan Levine)

16. JOHN WICK - CHAPTER 3: PARABELLUM (r. Chad Stahelski)

15. DOCTOR SLEEP (r. Mike Flanagan)

14. US (r. Jordan Peele)

13. THE LIGHTHOUSE (r. Robert Eggers)

12. JOJO RABBIT (r. Taika Waititi)

11. KNIVES OUT (r. Rian Johnson)

10. ONCE UPON A TIME ... IN HOLLYWOOD (r. Quentin Tarantino)

9. THE IRISHMAN (r. Martin Scorsese)

8. TOY STORY 4 (r. Josh Cooley)

7. KLAUS (r. Sergio Pablos)

6. MARIAGE STORY (r. Noah Baumbach)

5. MIRAI (r. Mamoru Hosoda) - 2018

4. FORD V. FERRARI (r. James Mangold)

3. ROCKETMAN (r. Dexter Fletcher)

2. JOKER (r. Todd Phillips)

1. PARASITE (r. Bong Joon Ho)

Verjetno ste opazili, da med dvajseterico ni nobenega filma iz Marvel Studios, saj je moje osebno mnenje, da je Avengers: Endgame eno največjih razočaranj letošnjega leta, ki se preveč zanaša na spektakel, da pri tem pozablja na čisto preprosto pripoved in se niti ne trudi prikriti scenarističnih lukenj. Da niti ne omenimo banalnosti glede teorije in razlage potovanja skozi čas, za katero se je zdelo, da se spreminja iz trenutka v trenutek zavoljo pripovedovanja zgodbe. Osebno uvrščam Spider Man: Far from Home, ki je za malo zgrešil dvajseterico meni osebno najboljših filmov veliko višje, saj je film bil kot zgodba zasnovan veliko bolje, čeprav je tudi imel svoje napake, vendar veliko bolj zanimivega negativca. Stotnica Marvel pa je tako pogrnila po celi črti, tako kot film in kot lik. Enostavno mislim, da je trg že malo prenasičen s superherojskimi štorijami,  katerih sem že tudi sam malce naveličan, čeprav znajo občasno nekateri naslovi presenetiti. Ampak ti naslovi so žal zgolj izjeme.

Ta lestvica je moja osebna lestvica in nikakor ne odraža mišljenja ostalih kolegov iz društva. Leto 2019 je vsekakor bilo polno pozitivnih presenečenj, žal pa tudi velikih razočaranj, med katera žal spada tudi zadnje poglavje iz Skywalkerjeve sage iz filmske franšize Vojna zvezd, ki je bilo oboževalcem servirano na pladnju in je v bistvu kolaž vseh predhodnih filmov, ki nikakor ne deluje kot celota. Filmi, ki so me pozitivno presenetili, pa so tako ali tako vsebovani v zgornji lestvici.

Kakorkoli že, upajmo, da bo tudi letošnje leto postreglo s široko paleto izvirnih naslovov in da bomo deležni nadaljevanj, ki bodo sposobna preseči predhodnike, čeprav vemo, da se to zelo poredko zgodi. Želim vam torej obilo užitkov ob ogledu filmov, animejev in animiranih celovečercev, pa tudi odličnih serij, ki nam jih bo leto 2020 serviralo v kinih, na malih zaslonih in storitvah s petočno vsebino.

Spisal: Andrej Zupanič (zuppy-san)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Večer animejev in družabnih iger 10/2024

V mesecu juniju se po daljšem premoru v Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru  spet vračajo Večeri animejev in družabnih iger . ...