02/11/2021

Dune (2021)

Denis Villeneuve (Sicario, Blade Runner 2049), mojstrski režiser, ki zna združevati elemente avtorskega filma s tistimi iz filmskih spektaklov, se je lotil tudi znanstveno-fantastične književne klasike Franka Herberta z naslovom Dune: Peščeni planet in tako uspel ustvariti novo "instant" znanstveno-fantastično klasiko, ki zajema odlično igro, fantastično scenografijo, občutek grandioznosti in premore res neverjetno ustvarjanje filmskega vesolja, ki je istočasno zanimivo in temačno.

Marsikoga, ki je navajen glasnih in eksplozivnih "plehkih" filmskih spektaklov, bo nekoliko počasnejši tempo filma sicer motil, ampak je ob tem treba priznati, da dobri dve uri in pol mineta kot bi trenil, saj vsak kader filma vsebuje toliko podrobnosti, ki jih tudi nadvse nadebudni gledalec lahko ob prvem ogledu spregleda, tako da vsak trenutek filma od gledalca zahteva polno pozornost, vsekakor pa tudi večkraten ogled filma.

Znanstveno-fantastični spektakel je tako vizualno kot zgodbovno dovršena mojstrovina, ki nam že od samega začetka da vedeti, da je to zgolj začetek in nam ob vsem tem servira res odličen uvod v morebitno franšizo. Sami prizori so pripravljeni z veliko preciznostjo, ki gledalca posrka v samo dogajanje tako na vizualni kot tudi dramski ravni. Tako je film res prava paša za oči, pa tudi pava paša za naše male sive celice, ki jih na vsakem koraku poskuša preobremeniti.

Igralska zasedba, med katero najdemo Timothéeja Chalameta, Rebecco Ferguson, Jasona Isaacsa, Jasona Momoo, Zendayo, Stellana Skarsgårda, Josha Brolina, Javierja Bardema, Davea Bautisto in številna druga znana imena, je svoje vloge odigrala odlično, še posebej Chalamet kot Paul Atreides in Skarsgård kot zlovešči baron Harkonnen, vendar je treba priznati, da so eni liki nekoliko manj dodelani kot drugi, kar pa pri tako obširnem projektu s toliko različnimi liki vsekakor ni nepričakovano in nikakor ne kvari preveč končnega rezultata.

Medtem ko se zdi, kot da sta Lyncheva adaptacija iz leta 1984 in mini serija iz leta 2000 že nekoliko karikirali sami sebe, je Villeneuve ubral nekoliko drugačno, temačnejšo pot, ki je filmu morda res vzela nekoliko tiste lahkotnosti, ki smo je bili deležni predvsem pri mini seriji, vendar je za to ceno vsekakor uspel stopnjevati celotno grožnjo in poudariti ves ta pohlep po najdragocenejši dobrini v vsem vesolju. To pa še ne pomeni, da je film v celoti oropan humorja, saj smo ga na trenutke prav tako deležni, pa še na zelo prefinjen način.

Če si torej želite plehkih in hitrih znanstveno-fantastičnih eskapad, potem raje ostanite pri Marvelovih filmih, saj v tem primeru Dune: Peščeni planet nikakor ni film za vas. Če pa si želite znanstveno-fantastiko z globljim pomenom, nekoliko počasnejšim tempom in odlično izvršenimi prizori bitk, torej vsemi elementi, ki oživijo planet Arrakis, rodbini Atreides in Harkonnen, potem nikar ne oklevajte z ogledom te filmske mojstrovine na velikem platnu. Škoda samo, da bomo na nadaljevanje morali ponovno potrpeti dve leti.




Ni komentarjev:

Objavite komentar

Izšel je kratkometražni anime ALIEN: MONDAY

Ste se kdaj vprašali, kako bi znanstveno-fantastična mojstrovina Osmi potnik ( Alien ) režiserja Ridleyja Scotta izgledala v animejski obli...