28/11/2022

ONE PIECE FILM RED v slovenskih kinih

Zahvaljujoč pretočniku Crunchyroll in distributerju Piece of Magic Entertainment si je 3. novembra 2022 bilo mogoče ogledati animejski celovečerec One Piece Film: RED tudi v Sloveniji (od 1. decembra si ga bo mogoče ogledati tudi s slovenskimi podnapisi), ampak diva princesa Uta je s svojimi skladbami osvojila srca slovenskih oboževalcev že prej, k čemur so pripomogle objave na spletu in rekordna uspešnost v japonskih kinih.

One Piece je in ostaja vsestranski fenomen, saj je tudi pri naših avstrijskih in italijanskih sosedih ena najuspešnejših animejskih serij, ki jo je mogoče redno spremljati na njihovih televizijskih kanalih v sinhronizirani obliki, medtem ko jo je v Sloveniji mogoče spremljati na pretočniku Crunchyroll z angleškimi podnapisi. A kdor si želi ogledati najnovejšo filmsko dogodivščino Slamnikovih piratov, bo to lahko vsekakor storil v kinu.

O čem govori najnovejša in hkrati že 15. kino dogodivščina Luffyja in njegovih prijateljev, je že na splošno znano, saj je film prišel v japonska kina že avgusta, poleg japonskih dražilnikov in napovednikov pa so medtem na voljo že tudi v nemščini in angleščini, ki tako omogočajo prve vpoglede. In pri tem niso skopi. Novi kostumi, novi liki in stari znanci že sedaj veliko obetajo, saj Luffy sreča staro prijateljico Uto, ki jo je spoznal že v otroštvu in bi naj bila Shanksova hčerka. Ja, prav ste slišali, hčerka piratskega cesarja, rdečelasega Shanksa, kateremu se Luffy lahko zahvali za slamnik in njegovo strast do piratov ter njihovega svobodnega življenja. Tudi Uta je, tako kot Luffy, odrasla in svojemu imenu izkazuje čast - uta namreč pomeni pesem oz. petje. Daleč naokoli ima najboljši glas in želi s svojimi skladbami popeljati svet v novo obdobje. Tako je že samoumevno, da Luffy in njegova posadka odpotujejo na njen prvi koncert v živo. Princesa Uta je poznana že iz pretočnih komunikacijskih polžkov, priljubljene dive pa ne obožuje samo Chopper. Ampak medtem ko je Luffy postal pirat, je Uta svoje prejšnje stališče spremenila, saj sedaj sovraži piratstvo. Zato tudi hoče, da Luffy opusti piratsko življenje. Nato pa Uta sredi vsega tega zaide v kremplje zla. Nepridipravi z njo seveda ne načrtujejo nič dobrega. Ali se bo pojavil Shanks, da reši svojo hčerko? Zakaj se je Uta obrnila proti piratom?

Številna napeta vprašanja in samo ena možnost, da najdete odgovor: Oglejte si film. Na Japonskem so to storili že številni, in kot skoraj vsak One Piece film je tudi ta zelo uspešen. Tako zelo, da že podira kino rekorde. Kako bo z animejem v Sloveniji, pa bomo še videli. Prvi odzivi v začetku novembra so bili pozitivni, saj je dvorana v Ljubljani bila razprodana.

Tudi pri nas smo poskušali zadevo čim bolj promovirati na različnih platformah, čeprav žal ne v tolikšni meri kot pri naših avstrijskih sosedih in v Nemčiji, kjer je distributer Kaze oz. Crunchyroll dal na različnih konvencijah na razpolago številne izdelke z motivi iz animejskega celovečerca.

V Sloveniji lahko preko glasbenih pretočnikov, kot je npr. Spotify, pridemo tudi do Utinih skladb. Uti v japonskem originalu v filmu posoja glas in skladbe, ki so prav tako v japonščini, pevka Ado. Kdor se je torej že seznanil z naslovno skladbo New Genesis in jo obožuje, si jo lahko sedaj prenese oz. doda v svojo zbirko in ob njej uživa, prav tako pa tudi ostale skladbe. Poleg vzpodbudnih in živahnih skladb se najdejo tudi temačne skladbe in balade. Poleg tega je Uta zapela tudi skladbo Binks no Sake, znano piratsko skladbo iz franšize.

Če še hočete izvedeti več o Uti, predvsem to, kako sta se z Luffyjem spoznala, si lahko najnovejše epizode iz serije One Piece ogledate na pretočniku Crunchyroll, kjer izhajajo skoraj sočasno z japonskimi premierami. Na voljo so z originalnim tonskim zapisom in številnimi podnapisi od angleških, nemških, italijanskih, francoskih itd.

Poleg tega je Uta kot pripravo na koncert posnela tudi kratek video dnevnik, ki ga lahko najdete na uradnem japonskem YouTube kanalu za One Piece, vključno z angleškimi podnapisi. Tam najdete tudi vse dražilnike in napovednike za RED. Za nadobudne oboževalce dive pa so na voljo tudi trije kratki videi s plesnimi koraki. Na Japonskem je bil že tudi koncert v živo z digitalno Utino podobo. Tudi ta posnetek si lahko ogledate na tem kanalu. Če pa želite uživati ob glasbenih spotih k Utinim skladbam, obiščite YouTube kanal pevke Ado, ki tako ponuja vse skladbe v polni dolžini z ustreznimi glasbenimi spoti z Utino podobo.

Če upoštevamo vse to, nas ne preseneča, da One Piece Film Red podira vse rekorde. Na uradnem Twitter računu filma so že naznanili, da so za film prodali preko 10 milijonov vstopnic (stanje na začetku septembra), s čimer je film priigral že skoraj 100 milijonov evrov. S tem je film zasedel že 14. mesto najbolje prodajanih filmov na Japonskem. Tako je dohitel anime Jujutsu Kaisen 0.

Prevod in priredba: Andrej Zupanič
Vir: Koneko št. 113

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...