12/12/2022

Odkrij Japonsko #1: Matsuyama

Naj gre za umetnost, kulturo ali tradicijo, v Matsuyami lahko marsikaj odkrijete, osebno preizkusite in občudujete številne skrivnostne kotičke.

Največje mesto otoka Shikoku, hkrati pa tudi upravno središče prefekture Ehime, se imenuje Matsuyama (松山市). Nahaja se na zahodu polotoka Takanawa in od leta 1923 poseduje tudi univerzo, ki je pripomogla k temu, da je leta 1988 prišlo do mestnega partnerstva z nemškim mestom Freiburg v regiji Breisgau, katero se je ohranilo vse do danes.

Obisk mesta "Borova gora", kot se glasi prevod mesta Matsuyama, pa se ne splača samo Freiburžanom. Zaradi svoje velikosti je dobro dostopno za popotnike, saj ima vzpostavljeno tesno transportno omrežje, ki nudi številne možnosti. Polet iz Osake v regiji Kansai traja le slabih 50 minut, s tokijskega letališča Haneda pa pribl. uro in pol. Pripotujete lahko tudi z vlakom, kar traja nekoliko dlje, pribl. dve uri in pol, vendar z vlakom Shinkansen to ni noben problem. Če na Japonskem dopustnikujete še južneje, lahko v pristanišče Matsuyame prispete iz Hirošime s trajektom ali hitrim trajektom.

Potovanje se splača. Ne samo zato, ker sta literatura in lirika vplivali na tukajšnje znamenitosti, temveč zato, ker lahko izkusite veliko umetnosti in kulture. Ko je Natsume Soseki živel v Matsuyami, je napisal svoj priznani roman "Botchan", po katerem se imenuje tudi naknadno zgrajena mestna parna lokomotiva. Za knjižne navdušence je priporočljiv tudi izlet v muzej Saka no Ue no Kumo, ki je zlata jama predmetov, navdihnjenih z romanom "Clouds above the Hill" avtorja Ryotaroja Shibe. Kar se tiče lirike, je Matsuyama rojstno mesto Matsaokija Shikija, očeta sodobnega haikuja. Zato je tukaj tudi muzej Shiki, po mestu pa je mogoče opaziti odlične kamne s haikuji. Če se kdo želi tudi sam preizkusiti v pesniški umetnosti, lahko svoj haiku pusti v enem izmed številnih mestnih poštnih nabiralnikov za haikuje.

Osrčje Matsuyame vsekakor predstavlja grad Matsuyama, ki je eden izmed prvih 12 japonskih gradov in se je po večini ohranil v prvotnem stanju. Tukaj ne boste občudovali samo načina gradnje in zidovja, ampak se boste tudi poglobili v samo zgodovino. Ste si že kdaj nadeli samurajsko opravo ali se preizkusili v bobnanju na taiko bobne? V tem gradu je to mogoče. Na časovno oz. fantazijsko potovanje pa ne vabi zgolj osrčje Matsuyame. Zgodovina toplega vrelca Dogo-Onsen sega 3000 let v preteklost, gostil pa je že marsikaterega kralja in cesarja. Poleg tega je ta topli vrelec navdihnil kopališče v Hayao Miyazakijevem animiranem filmu "Čudežno potovanje". No, če to ni kultno. Zamuditi ne smete tudi sprehoda okoli vrelca Dogo-Onsen. Vredno si je ogledati tudi park Dogo in ruševine gradu Yuzuki, pa tudi japonsko umetnost, ki jo je mogoče najti na prostem v okolici.

Ko že govorimo o umetnosti. Če želite ustvarjati z lastnimi rokami, lahko v Matsuyami obiščete indigo barvarno ali lončarstvo Tobeyaki. V dvorani narodne umetnosti Iyo Kasuri lahko barvate lastna oblačila, v približno eno uro oddaljenem mestu Tobe pa lahko izdelate lastne keramične kreacije in jih pobarvate.

Kdor rad hodi na daljše pohode in obožuje templje, lahko v Matsuyami najde osem templjev romarske poti z 88 templji. Še posebej si je vredno ogledati tempelj Ishiteji, ki ima s kipi obdan sistem predorov. Ta vodi do še enega templja v notranjosti. Mogoče vidite tudi pravega japonskega romarja, ki v tradicionalnih oblačilih izkazuje spoštovanje Koboju Dashiju, ustanovitelju budizma Shingon na Japonskem. Pri vsem tem romanju ne smete zamuditi niti piva Dogo, zvarjenega po lokalni umetnosti varjenja, ali kozarca sveže stisnjenega soka iz japonskih mandarin, če niste ljubitelj piva. Kdor si drzne iti nekoliko iz Matsuyame, ta pa lahko poleg lončarjenja obišče tudi otok Kashima ter si ogleda tamkajšnje jelene in srne, ki romajo po otoku. Temu bi lahko rekli neokrnjena narava.

Prevod in priredba: Andrej "Zupy-san" Zupanič
Vir: Koneko št. 105