04/12/2023

Večer animejev in družabnih iger 16/2023

V soboto, 9. 12. 2023, ob 16. uri vas v sodelovanju z MKC Maribor vabimo v Kulturni inkubator, Koroška cesta 18, Maribor, na že šestnajsti letošnji Večer animejev in družabnih iger. Kot običajno je vstop na dogodek prost.

Na tokratnem dogodku si bomo ogledali kar tri animejske celovečerce, ogled katerih pa ni priporočljiv za gledalce, mlajše od 15. leta starosti, tako da je za vse mlajše obiskovalce priporočljiv ogled v spremstvu staršev ali odgovornega skrbnika. Tokrat si bomo torej ogledali animejsko trilogijo Project Itoh, ki vljučuje animeje Harmonija (Harmony), Imperij trupel (jap. Shisha no Teikoku, angl. The Empire of Corpses) in Genocidni organ (jap. Gyakusatsu kikan, angl. Genocidal Organ). Vsi trije animeji se bodo predvajali z japonskim tonskim zapisom in angleškimi podnapisi. Pod opisi si lahko ogledate tudi napovednike za posamezen anime.

Spletna stran My Anime List zgodbe posameznih naslovov opisuje sledeče:

Imperij trupel (2015): Do 19. stoletja je človeštvo pridobilo tehnologijo za reanimacijo trupel. Ker trupla niso sposobna razmišljati z lastno glavo ali izražati čustev, jih človeštvo izrablja kot delovno silo v različnih panogah. Ampak ta nova tehnologija s sabo prinaša slabost. Znanost sicer lahko pripravi trupla, da se premikajo, ne more pa jim vrniti tistega, kar so izgubila pred smrtjo - duše. Ampak govori se, da je dr. Victor Frankenstein, ki je po revolucionarnem odkritju reanimacije trupel izginil, oživil edino truplo, ki poseduje dušo. Londonski študent medicine John Watson je svojemu pokojnemu partnerju Fridayju obljubil, da bo razrešil to znanstveno zagonetko. Tako se, ko ga rekrutira vladna agencija, odpravi na lov za Frankensteinovimi zapiski, saj je prepričan, da je v njih ključ do skrivnosti duše. Med svojim iskanjem odkrije kruto resnico glede razvoja tehnologije za reanimacijo trupel in cene, ki jo mora za to plačati.

Harmonija (2015): Leta 2019 je po vstaji v ZDA in jedrski vojni, ki je sledila, človeštvo opustošila katastrofa imenovana "The Maelström." Pol stoletja po tej kataklizmi je Svetovna zdravstvena organizacij (SZO) za ohranitev človeštva prevzela politično oblast in popolnoma preoblikovala družbo. Ljudje so zdaj javna dobrina in jim je zagotovljeno srečnejše življenje. Večjo predanost človeškemu zdravju zagotavljajo hitrejši razvoj medicine, nano tehnologije in navidezne resničnosti. Srednješolka Miach Mihie, ki jo pretirana prijaznost japonske družbe duši, se odloči, da bo pred svojim 18. rojstnim dnevom, ko se bo vsadek s sistemom za nadzor zdravja WatchMe v njej aktiviral, nasprotovala družbenim vrednotam, saj se ji zdijo nečloveške. Miach s prijateljicama Tuan Kirie in Cian Reikadou načrtuje skupinski samomor, vendar se Cian ne drži pakta, saj se ne strinja z Miachinimi namerami, zaradi česar Tuan za razliko od Miach, ki jo razglasijo za mrtvo, preživi poskus samomora. Po trinajstih letih se mora Tuan, ki je sedaj višja preiskovalka organizacije Helix, organizacije SZO za nadzor vojaških sporov, vrniti na Japonsko, saj je njen nadrejeni Oscar Stauffenberg odkril, da v vojnem območju Niger tihotapi droge. Že prvi dan po vrnitvi v državo, iz katere je želela pobegniti, se mora soočiti s tisočerimi hkratnimi samomori. Tuan je tako zadolžena, da razišče ta masovni samomorilski val in odkrije teroristično organizacijo, ki stoji za tem napadom.

Genocidni Organ (2017): Na dan, ko je Sarajevo porušila doma izdelana jedrska naprava, je vojna proti terorizmu dobesedno eksplodirala. Vodilne demokratične države so se spremenile v državne s popolnim nadzorom, razvijajoči svet pa se je začel utapljati v valih genocidnih dejanj. Za kolapsom svetovnega sistema bi naj bil skrivnostni Američan John Paul, katerega mora v civilizacijskih ruševinah najti obveščevalni agent Clavis Shepherd in tako odkriti pravo srce teme - genocidni organ.

Tokratni program, ki torej vključuje maraton te antološke animejske trilogije, je torej sledeči:

16:00-16:30 Druženje
16:30-18:45 Ogled animeja Imperij trupel (Shisha no Teikoku)
18:45-21:30 Ogled animeja Harmonija (Harmony)
21:30-00:00 Ogled animeja Genocidni organ (Gyakusatsu kikan)

Svojo udeležbo lahko potrdite v dogodku na družbenem omrežju Facebook, in sicer tukaj.

Se vidimo!