O nas

O SKUPINI

Skupina Animoku smo skupina ljubiteljev azijskih kultur, mang, animejev, stripov, filmov in vsega geekovskega, katere uradni neuradni obstoj sega vse v 24. september 2009.

Uradno smo torej na sceni 8 let, vendar se je celotna zgodba začela že prej s projekcijami v Kulturnem Inkubatorju v Mariboru, ki jih je organiziral Peter Dobaj (Vike Viking), poleg Andreje Šober (Jiki) eden izmed ključnih akterjev za nastanek skupine.


Sprva je skupina na spletu delovala v obliki Googlovih skupin, a ker je bilo treba iskati nove vire informiranja članov in tudi širše publike, je skupina sčasoma prerasla samo sebe, dobila svoj logo (ninja Kekec) in tudi svoj blog, čemur so nato sledili še Facebook stran in skupina ter Twitter račun.

Ker smo vsekakor oboževalci animejev in azijskih filmov ter dramskih serij, je skupina tudi dobila podblog AnimokuSubs, kjer so nastajali različni podnaslavljalski projekti, ki se te dni znova obujajo v nekoliko boljši kakovosti.

Kar se tiče dogajanja, smo po nekaj vmesnih težavah in spremembah lokacije zopet našli stalen dom pod okriljem uradnega društva Zlati Goblin v Vetrinjskem dvoru, pod okriljem katerega organiziramo tudi naš festival MokuMatsuri in jim tudi pomagamo pri organizaciji njihove konvencije GobliCon. Skupina Animoku takko sedaj deluje kot poseben oddelek znotraj društva Zlati Goblin, vendar v osrčju še vedno ostaja neuradna skupina ljubiteljev azijskih kultur in vsega geekovskega.


O FESTIVALU MOKUMATSURI

Ideja za festival MokuMatsuri se je porodila ob pogovoru, da bi lahko drugo polovico prvega desetletja našega obstoja zabeležili s kakšnim praznovanjem, tako da je sprva bil dogodek mišljen kot nekaj manjšega, vendar je že v času priprav prerasel samega sebe, še posebej zaradi sodelovanja Veleposlaništva Japonske v Ljubljani.

Verjetno se sprašujete, v čem se naš dogodek razlikuje od ostalih. Odgovor je preprost. Vsako leto je festival zasnovan na osnovi neke tematike, povrhu pa ga želimo narediti tudi čim bolj interaktivnega ter v samo dogajanje vključiti tudi obiskovalce.

Prvi festival je tako nosil podnaslov »Gakuen Edition« in se je osredotočal na japonsko šolsko življenje, drugi »Yami no Shinzou« in se je osredotočal na japonsko zgodbe o duhovih ter grozljivke, njegova osrednja atrakcija pa je bila hiša strahov, medtem ko je tretji festival podnaslovljen »Gekijou Edition« in se osredotoča na japonske oblike gledališč.


REDNA SREČANJA

Po umiku Petra Dobaja je redna srečanja skupine prevzel Andrej Zupanič (zuppy-san), ki so sedaj našla svoj dom v Vetrinjskem dvoru, saj smo ninja Kekci in Mojce izgubili Kulturni Inkubator, naše prejšnje geekovsko bivališče.

Tako sedaj skoraj vsako drugo soboto v Vetrinjskem dvoru potekajo Večeri animejev in namiznih iger, razen v času poletnih počitnic in v decembru. Za člane naše skupine pa organiziramo tudi redne obiske kinematografov, kjer smo si sprva ogledovali filme ob torkih, sedaj pa že ob torkih in petkih.


Kakšni so naši prihodnji načrti, pa je vsekakor odvisno od zanimanja za naše dogodke in naše dobre volje za njihovo organizacijo. Vsekakor pa ste vsi vabljeni, da se nam pridružite na tej naši dogodivščini.


DRUŠTVO ANIMOKU
Mladinska ulica 7
2000 Maribor

4 komentarji:

 1. tu bi lahko dalo ono sliko karikatur, ko nas je večina aktivnih userjev :D

  OdgovoriIzbriši
 2. hehe, ja bi lahko, samo vseeno bi bilo pametno neko uvodno besedo o nas napisat.

  OdgovoriIzbriši
 3. Lahko pa bi še dali ove slikice od tsukihime :) Anime-style karikature :P

  OdgovoriIzbriši
 4. Avtor je odstranil ta komentar.

  OdgovoriIzbriši

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...