02/09/2012

Canaan (2009)


Canaan. Japonska, 2009. Režija: Masahiro Ando. Glasovi: Maaya Sakamoto, Miyuki Sawashiro, Yoshino Nanjou, Haruka Tomatsu, Rie Tanaka, Kenji Hamada. Animirani fantazijski akcijsko-pustilovski triler. 13x24 minut.


Canaan je 13-delna animejska serija in je mešanica akcije, pustolovščine ter fantazije, ki kar pogosto obravnava marsikatero filozofsko vprašanje, s čimer v samo dogajanje aktivno vključi tudi gledalca. Zgodba govori o dveh dekletih, Mariji Osawa (Yoshino Nanjou), ki je dve leti nazaj, ko so teroristi napadli Šibujo s smrtonosnim Ua virusom, ta napad preživela, vendar pa ima zaradi šoka delno amnezijo, in Canaan (Miyuki Sawashiro), dekletu z nenavadnimi sposobnostmi, ki jo zaposluje neznana organizacija z neznanimi cilji. Dogajanje je postavljeno v Šanghaj na Kitajskem, kjer se Maria in Canaan ponovno srečata, poleg tega pa se začnejo dogajati čudne stvari, ki so povezane tako z Marijino kot Canaanino preteklostjo.

Animejska serija je polna vratolomnih akcijskih prizorov, vendar se tempo proti sredini dogajanja vseeno nekoliko upočasni in vstopijo v ospredje številna moralna in filozofska vprašanja, pa tudi komičnih trenutkov se serija ne sramuje, za kar večinoma poskrbita Maria in Yun Yun (Haruka Tomatsu). Vseeno pa je Canaan solidno tempiran, dramatičen in zabaven anime, ki gledalcu na trenutke resnično da misliti.

Animacija bi bila naravnost fantastična, če ne bi bilo nekaterih zelo motečih računalniško animiranih elementov, kot so npr. baloni v prvi epizodi, saj dajejo animaciji povsem umeten in nedodelan videz. Kljub temu pa obstajajo trenutki, kjer se računalniška animacija izkaže za prednostno, predvsem pri počasnih posnetkih nabojev, ki letijo po zraku. Ampak kljub temu bi lahko ustvarjalci bolje pretehtali uporabo računalniške animacije. Anime pa pesti, kot tudi vse novejše animeje, zbledela obarvanost likov, kar daje likom še dodaten nenaravni videz, ampak s tem se bo pač treba sprijazniti.

Pohvalno pa je tudi, da so ustvarjalci uspeli dahniti likom tudi nekaj tridimenzionalnosti in s tem uspeli likom dodati čustva, kar jih dvigne nad povprečno dvodimenzionalnost. To je vrlina, ki je v novejših animejih vedno redkejša, saj povečini zaslediš like, ki ne premorejo niti kanček ali zelo malo čustvene globine. Nikakor ne bom rekel, da tudi nekoč niso delali takšnih animejev, ker potem bi se zagotovo zlagal. Ampak Canaan se je tej pasti izognil in se solidno odrezal na vseh nivojih, čeprav bi na določenih mestih zgodbo še bilo treba malce izpiliti.

Vsekakor je to soliden anime, z globoko zgodbo, polno sporočil, dobro akcijo, ki tudi nosi svoj lasten pomen, in liki, ki ti kar hitro prirastejo k srco ali pa jih kar hitro zasovražiš. Vsem ljubiteljem seinen žanra, prav tako pa tudi ljubiteljem akcijskih avantur, ta anime zelo toplo priporočam. Če že ne drugega, je nadvse solidna zadeva za krajšanje časa.

7/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...