16/09/2012

Predavanje: Samuraj - Pot bojevnika

V torek, 18. septembra 2012 bo ob 20.00 v kulturnem društvu Nova Akropola na Tyrševi 7 v Mariboru potekalo predavanje Samuraj - Pot bojevnika.

S predavanjem si bomo skušali približati zagonetni notranji svet samuraja. Prek njegove navidez protislovne narave, v kateri se prepletata trdnost in tankočutnost, bomo pokazali, da je bil ideal bojevnika nadvse visok in da je lahko človek tudi v službi vojščaka našel pot do popolnosti in modrosti.

Samuraji so bili v osnovi močni in "grobi". Morali so biti tudi "čustveno hladni", da ne bi izgubili kontrole nad seboj in okoliščinami niti ob soočanju z največjimi grozotami. Vendar so ob tem morali razvijati tudi tankočutnost, da ne bi postali čustveno otopeli – vojaški stroji, temveč le notranje trdni in neomajni pri opravljanju svoje dolžnosti.

Vzvišeni viteški kodeks Bušido je pred samuraje postavil zahteve, ki so zbudile njihovo plemenito stran. Res je, da ni bilo veliko tistih, ki so lahko ta ideal v sebi popolnoma zbudili in ga v celoti živeli, so se ga pa trudili razumeti in doseči. Tako so samuraji širili ideal časti in postali ikona Japonske. Še danes bi goljufivega japonskega trgovca najbolj predramili, če bi se dotaknili njegovih globokih korenin in ga vprašali: »Kje je tvoja samurajska čast? Kakšen Japonec pa si, če si drzneš tako goljufati?«

POZOR! Predavanje bo imelo vstopnino, ki bo znašala 4 €, študenti pa boste imeli prost vstop.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...