24/07/2013

Pr' konc sveta (2013)

The World's End. VB, 2013. Režija: Edgar Wright. Igrajo: Simon Pegg, Nick Frost, Rosamund Pike, Martin Freeman, Bill Nighy, Pierce Brosnan, Eddie Marsan, David Bradley, Paddy Considine, Jasper Levine. ZF akcijska komedija. 109 minut.

Gary King (Simon Pegg), Andrew Knightley (Nick Frost), Oliver (Martin Freeman), Peter (Eddie Marsan) in Steven (Paddy Considine) so prijatelji iz otroških let. Po 20 letih se zaradi Garyjevih laži ponovno zberejo in odpravijo v domači kraj, kjer naj bi dokončali pivsko turnejo, ki zajema 12 pivnic in se zaključi v zloglasni pivnici Pr' konc sveta. Gary je prepričan, da jim bo tokrat uspelo, a njegovi kolegi niso ravno navdušeni nad to idejo. Ko se postopoma prebijajo iz ene pivnice v drugo, se začno dogajati čudne stvari, saj se izkaže, da so ljudje v naselju bili zamenjani z roboti (ki sodeč po številnih razlagah niso roboti, saj niso sužnji).

Pr' konc sveta je britanska komedija, ki sta jo soustvarila Simon Pegg in Edgar Wright (Zora neumnih mrtvecev, Vroča kifeljca). Kot njuna prejšnja filma, je tudi ta poln odbitih šal, zanimivega parodiranja filmskih klasik in poln črnega humorja, ki je že nekak zaščitni znak britanskih komedij. Tudi tokrat lahko v samem filmu najdemo marsikatere paralelke z filmi, kot so Bojevniki, The Day The Earth Stood Still in drugi apokaliptični filmi.

Sam začetek filma vsekakor ne prepriča, saj je nepotrebno razvlečen, zato je za dejansko dogajanje pač treba malce potrpeti, ampak ko zadeva končno dobi zagon, se šale, akcija, vulgarnosti in človeški idiotizem kar vrstijo.

Večina tovrstnih apokaliptičnih filmov ima vedno pozitivno noto, ampak presenetljivo Pr' konc sveta ni tipičen tovrsten film, saj nikakor ne skuša olepševati človeštva, temveč ga skuša prikazati v čim bolj realni luči - torej kot propadajočo vrsto, ki z vratolomno hitrostjo drvi v idiokracijo. Na tem mestu tako najdemo paralelko celo s filmom Idiokracija, ki je prav tako na banalen, vendar duhovit način skušal prikazati razvoj človeštva.

Film tako obravnava številna filozofska in sociološka vprašanja, hkrati pa več kot očitno kritizira človeške napake in slabosti, med katerimi so popivanje, neodločnost, podrejenost in še marsikaj drugega. Vsekakor pa tudi na novo definira pojem svobode, ki v današnji družbi prej pomeni suženjstvo, saj se ljudje lahko dandanes več kot samo poenotijo z roboti v filmu, ki počnejo to, kar ukaže vrhovni vodja. V slabih dveh urah je gledalec tako včasih na duhovit, včasih na vulgaren, ampak vsekakor na povsem neposreden način soočen z vso problematiko današnje družbe.

Pr' konc sveta je tako še en odličen izdelek, ki sta ga Wright in Pegg ustvarila. Čeprav bo marsikomu zaradi netipičnega britanskega humorja film deloval nezanimiv in brezvezen, pa premore veliko več vsebine in zgodbe kot kakršnakoli hollywoodska visokoproračunska spacanka. Če ste ljubitelj britanskega humorja, ki je povrhu vsega še povsem neposreden, potem boste v filmu zagotovo uživali in se hkrati tudi zamislili.