02/10/2013

Code Geass R1 in R2 (2006/2008)


Code Geass: Hangyaku no Lelouch. Japonska, 2006/2008. Režija: Goro Taniguchi. Glasovi: Jun Fukuyama (Lelouch Lamperogue), Takahiro Sakurai (Suzaku Kururugi), Yukana Nogami (C.C.), Ami Koshimizu (Kallen Stadtfeld), Kaori Nazuka (Nunnally Lamperouge), Kazato Tomizawa (V.V.), Akeno Watanabe (Viletta Nu), Fumiko Orikasa (Shirley Fenette), Omi Minami (Euphemia Li Britania), Norio Wakamoto (Emperor of Britannia). Animirana ZF akcijska drama. 50x25 minut.

Lelouch Lampeorgue (Jun Fukuyama) je na videz preprost študent v 11. koloniji (Japonska) ogromnega Britanskega imperija, ki skrbi za svojo slepo sestro Nunnally (Kaori Nazuka). A ko po incidentu z japonskimi uporniki naleti na skrivnostno C.C. (Yukana Nogami), ki mu podeli nenavadno sposobnost manipuliranja z nasprotniki, katero imenuje 'geass', se kaj kmalu izkaže, da Lelouch ni to, za kar se izdaja. Lelouch in Nunnally sta namreč otroka kralja Britanskega imperija, vendar to pred vsemi prikrivata zaradi zapletenih preteklih dogodkov, katere je Lelouch odločen razkriti. In tako izkoristi svojo moč za boj proti britanskim zavojevalcem na strani japonskih upornikov kot njihov samooklicani vodja. Vse to pa počne zaradi enega samega razloga (vsaj tako trdi on sam): Da bi Nunnally lahko živela v boljšem svetu, kjer šibki niso zatirani.

Animejska serija vsebuje dve sezoni po 25 epizod (Rebellion 1 in Rebellion 2 oz. R1 in R2), zato bom to kritiko obravnaval tako z vidika prve kot tudi druge sezone, ampak vseeno lahko določene zadeve obravnavamo skupaj, še posebej kar se tiče same animacije in načrtovanja likov, ki sta tipična clampovska, na kar nakazujejo suhi in zelo razpotegnjeni liki. Ampak vseeno je treba poudariti, da je četverica opravila solidno delo glede likov, saj izžarevajo raznolikost in marsikateri celo samo osebnost. Čeprav liki dejansko izžarevajo to z animacijskega vidika, pa ne moremo trditi, da izžarevajo enako z zgodbovnega vidika, saj je marsikateri pomemben stranski karakter postavljen preveč na stranski tir in predstavljen preveč dvodimenzionalno, še posebej kar se tiče prve sezone.

Še več, v prvi sezoni režiser Taniguchi (Infinite Ryvius, Planetes) skuša enkrat prikazovati Leloucha kot anti-junaka, spet drugič kot junaka, in tako ves čas niha med tem dvojim, kar napravi ta osrednji lik za zelo nadležno in ošabno osebnost, obsedeno z maščevanjem do lastnega očta. V drugi sezoni pa to nihanje vsekakor izgine in so karakterji veliko bolj dodelani, pa tudi Lelouch ni več tako zelo nadležen, temveč gledalca občasno pripravi tudi do tega, da z njim sočustvuje.

Tudi posojevalci glasov so opravili svoje delo, v prvi sezoni dokaj solidno, medtem ko v drugi sezoni vsekakor odlično, saj jim je uspelo dahniti veliko več življenjske energije v same like ter jih tako dvigniti nad povprečje, še posebej v primeru stranskih likov, kjer so nekateri v prvi sezoni preveč zanemarjeni liki dejansko prišli bolj do izraza.

Kar pa se tiče same zgodbe, lahko rečemo da gre za zgodbo epskih razsežnosti, v kateri najdemo politične spletke in zarote, uporniška gibanja, brutalnost vladajočih nad državljani, meddržavne spore, ljubezensko zgodbo ter še marsikaj drugega. Ampak kljub vsej tej epski razsežnosti se nikakor ne moremo otresti dejstva, da je vsa ta epskost zbanalizirana na eno samo stvar - družinski spor, ki je pač prerasel meje družine in zajel ves svet.

Če še pogledamo glasbeno podlago, za katero sta poskrbela Hitomi Kuroishi (Last Exile) in Kotaro Nakagawa (07-Ghost, GUNxSWORD), lahko rečemo, da je solidna, vendar v prvi sezoni ne pride bistveno do izraza, saj ves čas stagnira na istem nivoju in daje gledalcu občutek, kot da se nahaja v kakšnem kafiču in posluša ambientno glasbo, medtem ko je v drugi sezoni veliko boljša in bolj dramatična ter doseže svoj vrhunec v zaključni skladbi Continued Story, ki jo poje Hitomi.

Glede na vse omenjeno tako pridemo do spoznanja, da je druga sezona vsekakor boljša od prve, saj ima v bistvu vse, kar prvi sezoni primanjkuje. In ker že marsikdo rad primerja Guilty Crown s tem animejem, je treba poudariti, da jima je skupno samo eno, in sicer moč kraljev, v vsem ostalem je Guilty Crown vsekakor boljši od prve sezone Code Geassa, ne pa tudi od druge. Dejstvo torej je, da animejsko serijo rešuje nadvse močna druga sezona, ki ga dvigne močno nad povprečje ter ga napravi za enega boljših izdelkov zadnjih 10 let. Škoda samo, da je prva sezona takšna, kot je.

OCENA R1: 6,5/10
OCENA R2: 9,5/10
SKUPNA OCENA: 8/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...