23/10/2013

Načrt za pobeg (2013)


Escape Plan. ZDA, 2013. Režija: Mikael Hafström. Igrajo: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel, Sam Neill, Curtis "50 Cent" Jackson, Faran Tahir, Amy Ryan, Vincent D'Onofrio, Vinnie Jones, Matt Gerald. Akcijski triler. 115 minut.
Ray Breslin (Stallone) je strokovnjak za pobege iz zapora, ki se s tem poklicno ukvarja. Ko ga najame Cia, da bi preveril testni zapor, ima sprva pomisleke, a vseeno privoli. Kar se sprva zdi kot rutinsko delo, se kaj kmalu spremeni v pravi boj za preživetje. Ray v zaporu ugotovi, da ga nekdo želi za vedno pokopati. Spoprijatelji se z Emilom Rottmayerjem (Schwarzenegger), s katerim skupaj načrtujeta pobeg, hkrati pa skušata tudi ugotoviti, kdo se želi Rayja znebiti.

Načrt za pobeg ni nikakršen presežek v akcijskem žanru, vendar pa dobro izkorišča oba glavna igralca, saj z zabavnimi enovrstičnicami, Schwarzeneggerjevim nakladanjem v nemščini in obilo akcije poskrbi za odlično zabavo. Gledalec si ob ogledu filma nikakor ne more pomagati, da se ne bi spomnil na dobre stare akcionerje, kakršne smo lahko gledali v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ta film je vsekakor dobro posvetilo takratnemu vrhuncu akcijskega žanra.

Režiser Hafström (1408, Usodna prevara) odlično krmili dogajanje od začetka pa vse do eksplozivnega konca. Film je sicer večinoma predvidljiv, vendar pa uspe občasno poskrbeti za kakšno presenečenje, tako da ni ves čas samo puhoglava akcija. Igra Slyja in Schwarzieja je solidna, vendar se nikakor ne more primerjati s tistimi, s katerimi sta zaslovela - prvi z Rambom in slednji s Terminatorjem. Prav tako kot njuna igra, se tudi sam film ne mora primerjati z njunima najboljšima filmskima izdelkoma, ampak to še ne pomeni, da je film slab.

Poleg glavnih akcijskih ikon v filmu najdemo tudi nekatera druga znana imena, kot so Jim Caviezel (Kristusov pasijon), Sam Neill (Jurski park), Vincent D'Onofrio (Celica) in Vinnie Jones (Samo še 60 sekund). Žal stranski liki niso dovolj dodelani, da bi kakorkoli izstopali, razen lika, ki ga upodablja Caviezel, saj je v bistvu glavni negativec. Čeprav na stopnji, da bi bil zastrašujoč, popolnoma pogrne, pa zato poskrbi, da je vsaj duhovit, kar mu daje določeno mero karizme.

Arnie in Sly sta se torej končno vrnila v slogu, kakršnem smo ju hoteli videti, saj v filmu enostavno ni nikakršne računalniško animirane krvi, ki je bila zelo moteča tako v zadnjem Rambu kot tudi obeh Plačancih. To je enostavno odlična "popcorn" zabava, ob kateri se lahko mirno namestite na sedežu in uživate skoraj brez vsakršnega razmišljanja. Priporočam, če ste resen oboževalec dobre stare akcije, saj gre film kar hitro v pozabo.

7/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...