16/01/2014

Paranoja (2013)


Paranoia. ZDA/Francija, 2013. Režija: Robert Luketic. Igrajo: Liam Hemsworth, Amber Heard, Gary Oldman, Harrison Ford, Richard Dreyfuss, Julian McMahon, Embeth Davidtz, Lucas Till, Josh Holloway, Angela Sarafyan, William Peltz, Kevin Kilner. Triler. 106 minut.
Adam Cassidy (Hemsworth) je ambiciozen mladenič, ki je zaposlen v podjetju Nicolasa Wyatta (Oldman), enemu izmed vodilnih mogotcev na področju računalniške tehnologije. A ko ta vplivnež zavrne idejo njegove ekipe, se mu Adam maščuje tako, da v nekem lokalu, kjer spozna tudi Emmo (Heard), zapravi veliko vsoto denarja namenjenega za propadli projekt. Sprva nedolžno maščevanje se hitro spremeni v boj za breživetje, ko Wyatt zahteva, da mu dolg povrne tako, da vohuni zanj v podjetju njegovega največjega tekmeca Jocka Goddarda (Ford). Adam se tako ne znajde zgolj v navzkrižnem ognju med dvema vplivnima osebama, ampak si nakoplje na glavo tudi sam FBI, ki obe podjetji preiskuje. Povrhu vsega pa v Goddardovem podjetju dela tudi Emma.

Robert Luketic je režiser, ki je doslej snemal večinoma komedije, kot so Blondinka s Harvarda, Tašča, da te kap, Grda resnica in Morilci. Z nekoliko resnejšo tematiko se je ukvarjal zgolj v filmu 21 - Razpad Las vegasa, ki je hkrati tudi eden izmed njegovih boljših projektov, a žal Paranoja, kot njegov drugi poskus, da posname triler, ne sodi mednje, saj pogrne na celotni črti. Čeprav film ponudi ogromno odličnih možnosti za razvoj zgodbe in likov, jih Luketic enostavno ne izkoristi, temveč osredotoča večino pozornosti v romanco med Adamom in Emmo, ki nekako postane osrednje vodilo filma, medtem ko je korporacijska espionaža zgolj sekundarnega pomena. Kot posledica tega je popolnoma za lase privlečen razplet filma, saj enostavno ni skoraj nobene osnove, razen Adamove osebne, ki bi lahko vodila do takšnega zaključka, kakršen je na koncu filma.

Medtem ko sta Hemsworth in Heardova še nekak solidno odigrala svoji vlogi in njuna lika nekoliko izstopata, za kar se lahko zahvalita predvsem režiserjevemu pretiranemu osredotočanju nanju, pa sta Oldman in Ford daleč pod svojimi igralskimi sposobnostmi, čeprav je Oldmanova igra še za kanček boljša od Fordove, ki je pokazal daleč najslabšo igro doslej. Tudi ostala znana imena, med katerimi sta Richard Dreyfuss (Bližnja srečanja tretje vrste, Žrelo) kot Adamov bolehni oče in Julian McMahon (Pod nožem lepote, Fantastični štirje) kot psihopatski Wyattov varnostnik Meechum, ne pokažejo nobenega presežka, saj očtno služijo zgolj kot tržna poteza z znanimi imeni, s katero so ustvarjalci hoteli pritegniti čim več gledalcev, a jim je očitno spodletelo tudi to.

Paranoja je tako namesto odličnega trilerja o korporacijski espionaži povsem povprečna drama s poudarkom na ljubezenski zgodbi, ki se v svojih slabih dveh urah vleče kot zelo dolgo nedeljsko popoldne, saj gledalca pripravi, da večkrat pogleda na uro. Tempo filma je res obupen, saj se od začetka ne zgane skoraj nikamor. A ko končno dobi svoj momentum, ga je v trenutku konec in je zadeva razrešena. Žal je treba priznati, da znana imena, povprečna mera vloženega truda in privlačna mlada igralca, kakršna sta Hemsworth in Heardova, s katerima so ustvarjalci očitno ciljali na večji obisk najstnikov in najstnic v kinih, še zdaleč ne pomenijo dobrega filma, temveč ravno nasprotno.

4/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...