10/06/2014

Sedem nenavadnih poklicev na Japonskem


Verjetno ni človeka, ki ne bi v otroštvu sanjal, kaj si želi postati, ko odraste. Nekaterim se sanje uresničijo, spet drugim ne. Če spadate v slednjo skupino in razmišljate o zamenjavi poklica, potem se zazrite v deželo vzhajajočega sonca, saj je na Japonskem na voljo kar nekaj nenavadnih zaposlitvenih možnosti. Med temi nenavadnimi poklici je moč najti kar sedem, ki precej izstopajo in se razprostirajo od pokuševalca pasje hrane do strokovnjaka za slabe vonjave. Če torej nimate predsodkov, se lahko na Japonskem potegujete zanje.

1. Pokuševalec pasje hrane
Kako daleč bi šli, da izkažete ljubezen do štirinožnih kosmatincev? Če bi zanje tudi pokušali hrano, da jim zagotovite zdrav in okusen obrok, potem je to zagotovo delo za vas. Plačilo za to delo je od 10.000 do 20.000 jenov na dan (od 72,10 € do 144,20 € na dan).
2. Sommelier za kis
Micujasu Učibori je prvi japonski strokovnjak za kis, ki so mu nadeli tudi naziv prvi japonski summelier, kjer gre za besedno igro, saj su v japonščini pomeni kis. Kakšne so njegove kvalifikacije za ta poklic? Njegoova družina prideluje kis v hribovjih prefekture Gifu že več kot 130 let, njegov voh in okus pa sta natrenirana, da zaznata ter razlikujeta različne stopnje in odtenke kislosti. Približen zaslužek za ta poklic je neznanka, saj je g. Učibori prvi summelier na Japonskem in tega noče razkriti.
3. Mednarodni ročni nosač
Tu ne gre za pošastno delo, ki bi vljučevalo mednarodno tihotapljenje človeških rok, temveč za mednarodno prenašanje stvari z lastnimi rokami, kar vključuje prenašanje škatel, aktovk, tajnih dokumentov in dragocenosti. Gre za prenos od vrat do vrat po vsem svetu. Prednost za zaposlene je, da lahko širom sveta potujejo zastonj. Lahko pa se vsekakor zgodi, da v kakšni aktovki prenašate roko, ne da bi to vedeli. Predvideni zaslužek enega prenosa je od 15.000 do 50.000 jenov (od 108,20 € do 360,60 €).
4. Vzgajalec žuželk
Vzgajalci žuželk so potrebni za prodajo in raziskave. Od njih se pričakuje, da pazijo na raznovrstno mrgolazen, med katero najdemo ščurke, muhe, rilčkarje, termite, krvosese žužke in nevarne hrošče. Predvideni letni zaslužek je od 3 milijone do 5 milijonov jenov (od 21.600 € do 36.056,50 €).
5. Strokovnjak za slabe vonjave
Poznani so kot olfaktorni ocenjevalci. Za to delo je potreben certifikat. Japonska je ena izmed redkih držav, ki imajo zakon, nanašajoč se vonjave v okolju. Ti ocenjevalci so potrebni, da najdejo vir slabih vonjav in jih pomagajo ohranjati na sprejemljivi ravni za dobrobit prebivalstva. Na Japonskem je trenutno več kot 2000 olfaktornih ocenjevalcev. Predvideni letni zaslužek znaša med 2,5 milijoni in 5 milijoni jenov (od 18.032,40 € do 36.056,50 €).
6. Pomerjevalec čevljev
Od pomerjevalcev čevljev se pričakuje, da so pravi poznavalci za obutev, ki lahko nudijo široko paleto nasvetov, katera vključuje svetovanje za izbiro čevljev in svetovanje glede načina hoje odraslih in otrok. Na Japonskem se pomerjevalci glede na stopnjo kvalifikacije delijo v tri skupine - začetniki, izvedenci in mojstri. Predvideni letni zaslužek je med 3,9 milijoni in 10 milijoni jenov (od 28.136,25 € do 72.141,90 €).
7. Udeleženec na poročnih ceremonijah
Kaj storiti, ko imate le peščico prijateljev, a hočete, da je cerkva na poročni dan polna ljudi? Odgovor je preprost: Najamete gosta! Podjetja, ki nudijo to storitev, so na Japonskem vse bolj razširjena in nudijo goste za različne priložnosti. Tako lahko najamete gosta za govor, za pomoč pri sprejemu ali bodisi kot prijatelja bodisi kot sodelavca. Predviden zaslužek na poroko je 5.000 jenov (36,10 €), poleg tega najeti gosti prejmejo še hrano in zastonj poročna darila.
Medtem ko so nekateri poklici prej zastrašujoči kot odlični, imajo nekateri tudi zanimive prednosti. Ali bi se tudi vi preizkusili v katerem izmed omenjenih poklicev? Če ja, katerem? Glede na določena plačila je o nekaterih zagotovo vredno razmisliti.

Vir: RocketNews24

1 komentar:

Večer animejev in družabnih iger 7/2024

V soboto, 30. 3. 2024, ob 17. uri ste ponovno vabljeni v Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru na Večer animejev in družabnih ...