15/06/2014

Večer samurajev 2 v Grižah


V soboto, 28. junija 2014, bo v Letnem gledališču Limberk v Grižah od 15. ure dalje potekala že druga prireditev Večer samurajev, ki jo organizira klub japonskega mečevanja KENSEI iz Griž.
V svojem letaku, v katerem si lahko ogledate točen program in do katerega lahko pridete, če kliknete tukaj, so zapisali sledeče:
Spoštovani!

Na prireditvi "Večer samurajev 2" se bo zbrala pisana zasedba klubov, društev in zvez, ki se ukvarjajo z vadbo borilnih veščin. Kot je razvidno iz programa, gre za prikaz različnih borilnih veščin z japonskim predznakom, ki se vadijo na področju Slovenije.

Namen te prireditve je večplasten. Najprej bi želeli obiskovalcem vsaj delno približati japonske običaje, kulturo in njihov način razmišljanja. V nadaljevanju želimo predstaviti borilne veščine. V naši družbi se namreč še vedno pojavljajo določeni stereotipi, da so borilne veščine pretepaški šport, ki spodbuja nasilje med mladimi in nekoliko manj mladimi.

Želimo vam pokazati, da temu ni tako. Vadba borilnih veščin (govorim o vadbi na Budo način) je namreč neločljivo povezana z japonskim kodeksom, ki se je razvil med 11. in 14. stoletjem, imenovanim Bushido. K zahtevanim odlikam Bushida spadajo: zvestoba, izpolnjevanje dolžnosti, pogum, odrekanje, spoštljivost, olikanost, varčnost, usmiljenost. Če bi se vsi po teh vrednotah vsaj delno ravnali v vsakdanjem življenju, bi bil, blago rečeno, svet nekoliko lepši.

Naj omenim še znan citat največjega japonskega mečevalca:
Končni cilj borilnih veščin je ne uporabiti jih.
(Miyamoto Musashi)
Dani Vombek, Kensei klub Griže.
V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v dvorani KUD Svobode v Grižah. Vstop na prireditev je prost. Kensei klub Griže vas vljudno vabi.

Vir: Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...