30/08/2014

Oskar za življenjsko delo Hayaoju Miyazakiju


Odkar je izšel Veter se dviga (Kaze tachinu), zadnji animejski celovečerec legendarnega Hayaoja Miyazakija, je minilo že leto dni. Gre za zelo oseben film, ki služi kot veličasten zaključek njegove z zgodbami polne kariere. Mnogi so mislili in upali, da mu bo ta celovečerec prinesel drugega Oskarja v kategoriji "najboljši animirani film", kjer je tekmoval proti Disneyjevi megalomanski uspešnici Ledeno kraljestvo (Frozen).
A žal zlatega kipca ni prejel, kar pa še ne pomeni, da ameriška Akademija za filmsko umetnost in znanost ni naklonjena Miyazakiju, saj mu bo kmalu namenila častnega Oskarja za življenjske dosežke. Nagrado mu bodo podelili kot del šestega letnega programa Governors Awards, na katerem Akademija počasti tiste, ki so neprestano prispevali kinematografskemu svetu.
Miyazaki bo tako po letu 1990, ko je Akademija podelila Oskarja za življenjske dosežke kultnemu režiserju Akiru Kurosawi, šele drugi japonski filmski virtuoz, ki bo prejel tega Oskarja. Ko ga je Akademija o tem obvestila, je s svojo tipično ponižnostjo izjavil sledeče: "Odkrito rečeno ne vidim potrebe, da bi nagrajevali ljudi, ki so se upokojili, ampak kljub temu mi je v veliko čast."
Miyazaki je leta 2003 famozno zavrnil udeležbo na podelitvi Oskarjev, na kateri je njegov animirani celovečerec Čudežno potovanje (Sen to Chihiro no kamikakushi) premagal konkurenco v kategoriji "najboljši animirani film", saj ni odobraval vojaških akcij ameriške vojske v Iraku. Za razliko od takrat je tokrat izrazil zanimanje za udeležbo na podelitvi, ki je načrtovana 8. novembra v Hollywoodu.

Vir: RocketNews24

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...