26/02/2015

Brez solza za mrtve (2014)

Južnokorejski film Brez solza za mrtve (No Tears for the Dead) je zgodba o poklicnem morilcu Gonu (Dong-gun Jang), ki v strelskem spopadu po nesreči v srce ustreli majhno deklico. Ko mu njegovi šefi ukažejo, da mora umoriti še njeno mater, se Gon znajde v veliki dilemi, saj mu misel na dekličino smrt enostavno ne da miru. Tako se na svoji nalogi odloči, da bo zaščitil dekličino mater Mo-kyeong (Min-hee Kim) za vsako ceno, s čimer pa si na glavo nakoplje ves srd svojega delodajalca.
Brez solza za mrtve je delo mojstrskega režiserja Yeong-beoma Leeja, ki nam je že serviral odlični akcioner Mož od nikoder (The Man from Nowhere). V njegovih filmih je očitno v večini primerov osrednji simbol odnos med otrokom in odraslim moškim, ki ga tako ali drugače zaznamuje. Podoben koncept je uporabil tudi v Možu od nikoder, a ima smrt deklice v tem filmu še nekoliko večji učinek tako na sam lik v filmu kot tudi na gledalca.

Tudi akcijski prizori v filmu so odlično skoreografirani in nadvse brutalni ter ob vsem dogajanju niso sami sebi namen, saj vsako dejanje in vsak spopad izhajata iz neke zgodbe v ozadju. Z nekoliko počasnejšim tempom v prvi polovici filma, ki se bo morda komu zdel malce preveč razvlečen, je režiser zelo dosledno razvijal odnos likov in ustvarjal dramatičnost, medtem ko je z drugo polovico filma dogajanje prevesil v neusmiljen boj in napeto, vratolomno ter krvavo akcijo.

Ob vsej gori generične hollywoodske akcijske navlake, kakršni so filmi Ugrabljena 3 (Taken 3), Padec Olimpa (Olympus Has Fallen), Umri pokončno: Dober dan za smrt (A Good Day to Die Hard), Napad na Belo hišo (White House Down) in podobni, je ta južnokorejska akcijada prava osvežitev, saj kljub osnovni zgodbi premore številne globlje pomene. Še najbliže temu pride lanska akcijska uspešnica Pravičnik (The Equalizer), ki ima skoraj podobno zasnovo kot Mož od nikoder.

Akcioner Brez solza za mrtve je torej dramatično izpiljen in akcijsko odlično skoreografiran filmski izdelek, ki bo navdušil vsakega ljubitelja akcije, ki ima tudi dober občutek za zgodbo, saj je preprosta osrednja zgodba prepredena s številnimi stranskimi, ki se lepo prilegajo celoti. Yeong-Beom Lee je ponovno dokazal, da je mojstrski režiser, saj je ustvaril še eno nadvse odlično akcijsko dramo, ki vas nikakor ne bo pustila ravnodušnih. To je vratolomen, tragičen in neizprosen film, ki vas bo prikoval na sedež vse do zadnje sekunde.

OCENA: 8/10