27/02/2015

Fullmetal Alchemist: Nov mejnik za shonensko zvrst (kritika)


Fullmetal Alchemist (FMA) je manga, ki jo je Hiromu Arakawa začela risati in pisati daljnega leta 2002. Danes celotna zbirka zajema 27 zvezkov in je zaključena, saj avtorica že zdavnaj dela na novem projektu, ki nosi naslov Silver Spoon (Gin no Saji) in je v primerjavi s FMA pravo nasprotje. Medtem ko je FMA postavljen v fiktiven svet, je Silver Spoon postavljen v našo realnost in obravnava kmetijsko tematiko. Da se ne bom predolgo obiral pri samem uvodu, bom povedal samo še sledeče: V obeh primerih gre za shonenski naslov, le da je slednji bolj življenjski od prvega. Čeprav moram priznati, da beseda "življenjski" tukaj izpade zelo ironično, kar bom razložil v nadaljevanju. Sedaj pa bom se raje posvetil bistvu mojega pisanja, ki je manga FMA.
Poglejmo za začetek zgodbo. Ta govori o dveh bratih, Edwardu in Alphonsu Elricu, ki že od otroštva prakticirata alkemijo. Ko jima umre mati, ju njena smrt zelo prizadene in jo skušata ponovno oživiti s pomočjo človeške transmutacije, ki pa gre po zlu in brata stane zelo veliko. Edward izgubi levo nogo in desno roko, Alphonse pa svoje telo. Njegova duša konča v orjaškem oklepu. Po neuspelem poskusu oživitve matere se Edward in Alphonse odločita, da si bosta povrnila svoji telesi za vsako ceno. In tako Edward postane najmlajši državni alkemist ter se skupaj z bratom odpravi na potovanje po Amestristu, na katerem iščeta način, kako povrniti svoji telesi v prvotno stanje, pri čemer pa naletita na informacije o kamnu modrosti. Žal pa nista edina, ki se želita dokopati do tega kamna, saj se za njim podijo tudi homunkuli, nenavadna bitja v človeški podobi, ki imajo neverjetne moči. Vse to pa je zgolj vrh ledene gore, saj so v teku dogodki, ki bodo popolnoma spremenili pravila igre.

buy the book from The Book Depository, free delivery
Fullmetal Alchemist (nemški)
Verjetno ste že ugotovili, da v primeru FMA gre za akcijsko-fantazijsko shonensko dogodivščino, ki vsekakor ponudi napeto dogajanje že od prve strani. Zgodba je sicer zasnovana linearno, vendar ima občasne eskapade v preteklost, ki sproti razkrivajo določene informacije in tako ohranjajo misterij na zelo visoki stopnji. Avtorica tako izbere vedno pravi trenutek, kdaj ponuditi kakšno informacijo, in s tem nikoli ne razkrije več, kot je treba, zaradi česar je branje in listanje po tem japonskem stripu zanimivo in hkrati prava pravcata dogodivščina, saj te samo dogajanje enostavno posrka vase.

buy the book from The Book Depository, free delivery
Fullmetal Alchemist 1-27 BoxSet (angleški)
Pohvaliti je tudi treba humor, ki ga avtorica s pridom izkorišča in z njim ustvarja odličen kontrast med resnostjo in smešnostjo. Tako so smešne scene narisane nekoliko otročje in izžarevajo neko otroško igrivost, s čimer pa k resni tematiki mange dodajajo tudi nekoliko sproščen pridih ter vsaj malo omilijo resno tematiko, ki bi brez teh komičnih risarskih prijemov lahko izpadla malce preresno, saj manga ves čas govori o smrti, izgubi, trpljenju, žrtvovanju in minljivosti ter krhkosti človeškega življenja. A ti komični prizori, ki jih avtorica zelo skrbno vključuje, dajejo življenju še eno dodatno sliko, in sicer da je kljub minljivosti vredno živeti in da se je v življenju kdaj pa kdaj tudi treba pošaliti ter poveseliti, saj so drobne stvari tiste, za katere je vredno živeti. Ravno zato sem napisal v uvodu, da je beseda "življenjski" zelo ironična, saj FMA govori o življenju samem.

Še en velik adut mange pa so raznolikost likov in njihova dobro začrtana ozadja, saj bralec tako dobi informacije tako o osebnosti glavnih in stranskih likov. Večina med njimi ima žalostno zgodovino, saj v Amestrisu, ki je v bistvu vojaška država, neprestano vlada vojno stanje. Poleg tega je pa tukaj še ena dodatna tematika, ki jo najdemo v mangi, in sicer korupcija, ki je nam Slovencem še kako dobro znana. V glavnem, v mangi tako spoznamo ozadja Edwarda in Alphonsa Elrica, njunega očeta Hohenheima, njune najboljše prijateljice in mehaničarke Winry, generala Mustanga, išbarca Scara in še marsikoga drugega.

Glede na to, da gre za shonenski naslov, me je sicer malce skrbelo, da bo avtorica napravila kak časovni preskok, kakršnega se shonenski avtorji zelo radi poslužujejo, a ga na srečo ni napravila, kar to mango napravi za povsem nekaj posebnega in netipičnega ter jo istočasno povzdigne daleč nad naslove, kot so One Piece, Fairy Tail, Claymore, Naruto in ostali shonenski naslovi, ki nam ponudijo veliko preveč časovnih preskokov zaradi nabiranja moči in podobnih bedarij.

Fulmetall Alchemist je enostavno odlična shonen manga, ki vrhunsko obravnava tematike življenja, smrti in korupcije ter predstavlja nov mejnik za shonenske naslove, saj se ne ujame v pasti, katerim se večina shonenskih avtorjev nikakor ni sposobna izogniti. Hiromu Arakawa pa s to mango tudi dokazuje, da je odlična avtorica, ki tudi s svojo drugo manga serijo postavlja nove mejnike. Enostavno lahko rečem, da je FMA fantastična dogodivščina, ki ima srce na pravem mestu.

OCENA: 5/5

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...