27/02/2015

Kri: Oshiijeva Saya (kritika)


Tokio, leto 1969. Na ulicah potekajo protesti proti vietnamski vojni, katerih se je udeležil tudi srednješolec Rei Miwa. Sprva mirni protesti se kmalu prelevijo v ulični spopad in Rei je primoran pobegniti s kraja dogajanja. Da bi se izognil policijskemu pregonu, se odpravi domov po stranskih ulicah, a na njegovo srečo, ali raje nesrečo, naleti na skrivnostno dekle s katano, ki sliši na ime Saya. Prizor, ki ga vidi, je pravi krvavi pokol. A še v istem trenutku se pojavita dva moža v črnem in eden izmed njiju onesvesti Reija. Ko se prebudi, ga najdejo policisti, ki ga zaradi okrvavljenih oblačil pridržijo. A ker se izkaže, da kri ni človeška, ga izpustijo. Kljub vsemu pa je za mesec dni izključen iz šole, povrhu vsega pa mu mati odredi še hišni pripor. Kot da to še ni dovolj, mu tudi tista noč, ko je srečal Sayo, ne da miru. Nekega dne pa se v njegovi sobi pojavi inšpektor Gotouda, ki ga njegov primer zelo zanima. Ob vsem tem pa se Rei ne zaveda, da bodo dogodki, ki sledijo, popolnoma spremenili njegovo življenje.

buy the book from The Book Depository, free delivery Kri - Poslednji vampir: Noč zveri je spisal Mamoru Oshii, ki je večini bolj znan kot režiser animejskih uspešnic, kot so Ghost in the Shell, Ghost in the Shell: Innocence in Sky Crawlers. Zgodba sledi dogodkom po animejskem filmu studia Production I.G. in bralcu vsekakor ponudi veliko boljši vpogled v svet vampirjev kot omenjeni celovečerec, saj ima številne filozofske, sociološke in eksistencialne prijeme, katere smo vajeni že iz Oshiijevih animejskih in filmskih stvaritev.

Čeprav bi po naslovu sodeč vsakdo najprej pomislil, da gre za grozljivko, ki se zgleduje po klasičnih filmih o vampirjih in Bram Stokerjevi knjigi, pa vas moram žal razsvetliti, da to nikakor ni tako, saj je knjiga najprej detektivska zgodba, nato študija vampirske evolucije in človeštva ter šele nato grozljivka z zametki akcije in pustolovščine.

Tisti, ki pričakujete Sayo v akciji, vas žal tudi moram razočarati, saj je v tej zgodbi Saya zgolj stranski lik, kar sicer niti ni tako slabo. S tem pristopom k zgodbi je avtor enostavno dodal Sayi odlično mero misterioznosti. Namesto na to neustrašno lovko na vampirje se je Oshii raje osredotočil na Reijevo zgodbo in njegovo dojemanje dogodkov, ki jih človeški um le stežka prebavlja. In čeprav se zgodba osredotoča na Reija, kljub temu izvemo zelo veliko o izvoru vampirjev in o Sayi sami.

Poglavja vsebujejo na nekaterih mestih res obširne pogovore o človeštvu, vampirjih, politiki in filozofiji, kar bi nekatere bralce utegnilo odvrniti od branja. Nekaterim se bodo ti pogovori morda zdeli tudi dolgočasno nakladanje, vendar pa nikakor ne smemo pozabiti, da ravno ti pogovori ustvarjajo napetost in ponudijo šokantna odkritja, ki v celoti zamajajo Reijev svet, kakršnega pozna.

Kri - Poslednji vampir ni knjiga za vsakogar, vendar pa je odličen vpogled v ozadje v t.i. Blood univerzumu, ki so ga pri Production I.G. z Blood-C skoraj popolnoma uničili. Knjiga je tako odlična priložnost za vrnitev h koreninam, ki ponudijo toliko različnih smeri za razvijanje zgodbe. Enostavno rečeno je to zelo globokomiselna knjiga, ki vas šokira s širokim spektrom eksistencialnih vprašanj in odgovorov. Če ste torej navajeni Oshiijevih nekoliko bolj globljih animejskih izdelkov, potem je ta knjiga narejena čisto po njegovem stilu podajanja zgodbe in pravo čtivo za vas. Saya se morda res premalokrat pojavi v knjigi, vendar pa kljub temu ne morem trditi, da celoten izdelek ni nič kaj manj mojstrski.

OCENA: 4,5/5

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...