03/04/2016

Ful gas s01e01: Brez Chana in Tuckerja ni zabavno


Prva epizoda serijske adaptacije filmske trilogije Ful gas (Rush Hour) se je končno predvajala na malih zaslonih in rezultat je obupen. Kot prvo je treba povedati, da nanizanka ni nadaljevanje filmske trilogije, temveč alternativna adaptacija le-te. Zgodba se osredotoča na hongkonškega policista Leeja (Jon Foo) in losangeleškega policista Jamesa Carterja (Justin Hires), ki bi moral zamotiti Leeja, medtem ko FBI raziskuje krajo kitajskih kipov, ki so del kitajske dediščine. Ampak Carter je svojeglav in gobezdav policist, ki vedno počne vse na svojo roko, tako da sta skupaj z Leejem pahnjena v številne nevarne situacije.
Prva epizoda nanizanke, ki jo je režiral Jon Turtletaub (National Treasure, Cool Runings), je tako zelo skondenziran prvi film z nekaj dodatnimi zapleti, ki enostavno ne delujejo. Sam humor v nanizanki pa je že tako zelo zrecikliran, da šale niso niti malo smešne. Vse dogajanje je privlečeno za lase in dodatni zapleti samo še otežujejo celoten potek zgodbe. Še ena bistvena napaka je, da bo nanizanka, kot kaže, epizodična, kar pomeni, da bo vsaka epizoda primer zase. To morda deluje pri nanizanki Škorpijon (Scorpion), vendar je Ful gas vseeno nekoliko drugačna vrsta nanizanke, da bi to lahko zares delovalo.


Sama igra v nanizanki je tudi zelo lesena, še posebej Foo (Tekken) deluje, kot da še nikoli v življenju ni nastopil pred kamero. Že prva scena, v kateri hodi kot nekakšen terminator s "heksenšusom", je naravnost neumna in slabo skoreografirana. Če že govorim o koreografiji, se ob vseh njegovih spopadih z zlikovci vprašaš, ali sploh obvlada kung fu, saj se zdi, kot da se pretepa petletno frocovje. Takšna je tudi celotna borilna koreografija, ki je tako slaba, da bi se še sam Jackie Chan križal.
Ko smo že pri Chanu, je treba tudi poudariti, da kemija med Foojem in Hiresom enostavno ne deluje, kar je bilo jasno že med prvim njunim srečanjem na zaslonu, ki je bilo enostavno absurdno. Ob prvem pogledu je gledalcu povsem jasno, da nanizanki manjkata dve bistveni sestavini - Jackie Chan in Chris Tucker. Delati nanizanko po filmu, ki je deloval samo zaradi uspešne dvojice, je pravi absurd. To je tako, kot da bi šel delati nanizanko Smrtonosno orožje brez Mela Gibsona in Dannyja Gloverja ali pa Umri pokončno brez Brucea Willisa. Podobno napako so ustvarjalci naredili tudi z nanizanko Blade, ko so Wesleyja Snipesa nadomestili s skoraj neznanim Stickyjem Fingazom.
O prvi epizodi nanizanke Ful gas enostavno ne morem reči nič pozitivnega, saj je klišejska, izpeta in nadvse neizvirna akcijska komedija, ki enostavno spada na odpad ameriških nanizank. Če se vam torej zahoče Ful gasa, raje posezite po filmski trilogiji, saj so vsi posamezni deli veliko boljši od tega skropucala. Če nadaljnje epizode ne bodo boljše, lahko samo upamo, da nanizanka doživi čim prejšnjo odpoved pogodbe, saj je enostavno pravo mučenje za oči in ušesa.

OCENA: 2/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...