19/10/2016

Festival Liffe 2016: Japonski film Po nevihti


Včeraj so na uradni spletni strani festivala Liffe objavili seznam filmov, ki se bodo predvajali na letošnjem, že 27. festivalu. Mi pa smo se odločili, da bomo iz programa, ki ga najdete tukaj, za vas poiskali vse azijske produkcije in koprodukcije, ki si jih boste lahko ogledali na letošnjem festivalu. Začeli bomo kar s filmom japonskega virtuoza Hirokazuja Kore-ede, ki nosi naslednji naslov:

PO NEVIHTI

Originalni naslov: Umi yori mo mada fukaku
Angleški naslov: After the Storm
Država, letnica: Japonska, 2016
Trajanje filma: 117 minut
Režija: Kore-eda Hirokazu
Scenarij: Hirokazu Kore-eda
Fotografija: Yutaka Yamazaki
Glasba: Hanaregumi
Igrajo: Hiroshi Abe (Shinoda Ryota), Yôko Maki (Shiraishi Kyoko), Taiyô Yoshizawa (Shiraishi Shingo), Kirin Kiki (Shinoda Yoshiko), Rirî Furankî, Isao Hashizume, Shôno Hayama, Sôsuke Ikematsu, Satomi Kobayashi
Jezik: japonščina
Podnapisi: slovenščina

Projekcije filma:
  • Ponedeljek, 14. 11. 2016, ob 20:00 (Kolosej Maribor) --> nakup vstopnice
  • Četrtek, 17. 11. 2016, ob 19:00 (Kinodvor, Ljubljana) --> nakup vstopnice
  • Sobota, 19. 11. 2016, ob 17:15 (Kino Komuna, Ljubljana) --> nakup vstopnice
Opis filma na spletni strani festivala Liffe:
Japonski režiser Hirokazu Kore-eda v značilnem, lahkotno komičnem slogu obravnava odnos med starši in otroki kot ključ do trajne sreče v človekovem življenju.

Ryota nostalgično podoživlja minule dni, ko je užival sloves spoštovanega in nagrajenega avtorja. Danes je le še senca samega sebe; večino denarja, ki ga zasluži kot zasebni detektiv, zapravi za igre na srečo in komajda še lahko plačuje preživnino za sina. Ko mu umre oče, kaže, da je njegovim bližnjim, za razliko od njega, uspelo pustiti preteklost za sabo. Kljub začetnemu nelagodju naveže stike z družino, zdaj pa se mora še potruditi, da ponovno prevzame vajeti nad svojim življenjem. Prvi korak je obnovitev stika s sinom; neka nevihtna poletna noč jima ponudi priložnost za resnično zbližanje.

"Po očetovi smrti je mati sama živela v stanovanjskem naselju. Ko sem jo obiskal med novoletnimi prazniki, sem pomislil, da bi nekega dne rad posnel film o tem naselju. /.../ Film zajema spremembe v moji duševnosti po smrti staršev, in je najbolj zaznamovan z mojo resnično notranjostjo. Po moji smrti, če bi se znašel pred Bogom ali razsodnikom posmrtnega življenja, ki bi me vprašal: 'Kaj si počel spodaj na zemlji?', bi mu najprej pokazal film Po nevihti." (Hirokazu Kore-eda)
 Napovednik:Vir: Liffe

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Večer animejev in družabnih iger 12/2024

V soboto, 29. 6. 2024, ob 16. uri vas v sodelovanju z  MKC Maribor vabimo na Večer animejev in družabnih iger 12/2024 , ki se bo ponovno o...