20/10/2016

Liffe 2016: Ghiblijeva koprodukcija Rdeča želva

Na 27. festivalu Liffe si bo možno ogledati tudi prvo mednarodno koprodukcijo znamenitega japonskega studia Ghibli, ki je nastala pod režisersko taktirko oskarjevca Michaela Dudoka de Wita, za katerega je to celovečerni animirani prvenec. Govorimo o animiranem filmu, ki nosi naslov

RDEČA ŽELVA

Originalni naslov: La Tortue Rouge

Angleški naslov: The Red Turtle

Država, letnica: Japonska, Francija, 2016

Trajanje filma: 80 minut

Režija: Michael Dudok de Wit

Glasba: Laurent Perez Del Mar

Jezik: brez dialogov

Podnapisi: brez podnapisov

Projekcije filma:

Opis filma na spletni strani festivala Liffe:
Celovečerni animirani prvenec oskarjevca Michaela Dudoka de Wita in nasploh prva mednarodna koprodukcija slovitega japonskega studia Ghibli.

Moški doživi brodolom in se znajde na tropskem otoku, ki ga naseljujejo želve, raki in ptice. Sprva se poskuša vrniti v prejšnji svet s splavom iz bambusovih palic. Toda pot mu venomer prekriža ogromna rdeča želva, ki vsakič, ko se odpravi na morje, uniči njegovo plovilo. Zakaj mu želva ne pusti oditi? Popolnoma brezdialoški animirani film nas skozi kombinacijo risanih in digitalnih tehnik animacije ter s pomočjo bogate palete vzhodnjaških in zahodnih slikovnih vplivov zapelje v zgodbo o prelomnih trenutkih v življenju človeškega bitja.

"Film zgodbo pripoveduje linearno in krožno. Uporablja čas za podajanje njegove odsotnosti, kot glasba lahko poudari tišino. Prav tako govori o resničnosti smrti. Človekova težnja je kljubovati smrti, se je bati in se ji upirati, kar je tako zdravo kot naravno. Vendar lahko obenem intuitivno spoznamo prelepo dejstvo, da smo čisto življenje in nam smrti ni treba nasprotovati. Upam, da film izraža to občutje." (Michael Dudok de Wit)

Napovednik:

V kolikor vas zanima celoten program letošnjega festivala Liffe, si ga lahko ogledate na povezavi tukaj. Morda najdete zase še kaj drugega, saj je nabor oz. izbor filmov res ogromen.

Vir: Liffe