24/10/2016

Liffe 2016: Korejski erotični triler Služkinja


Na 27. Liffu si bomo poleg dveh predhodno omenjenih japonskih izdelkov lahko ogledali tudi dve južnokorejski filmski produkciji. Prva je posneta po romanu Fingersmith avtorice Sarah Waters. Gre za erotični psihološki triler režiserja Parka Chan-wooka, ki nosi naslov

SLUŽKINJA

Originalni naslov: Ah-ga-ssi
Angleški naslov: The Handmaiden
Država, letnica: Južna Koreja, 2016
Trajanje filma: 144 minut
Režija: Park Chan-wook
Scenarij: Chung Seo-kyung, Park Chan-wook, Sarah Waters
Fotografija: Chung Chung-hoon Glasba: Jo Yeong-wook
Igrajo: Kim Min-hee (lady Hideko), Ha Jung-woo (Fujiwara), Kim Tae-ri (Sook-Hee), Jo Jin-woong (stric Kouzuki), Moon So-ri (teta plemiške lady), Kim Hae-suk (butler)
Jezik: korejščina, japonščina
Podnapisi: slovenščina


Projekcije filma:
  • Nedelja, 13. 11. 2016, ob 21:00 (Linhartova dvorana, Ljubljana) --> nakup vstopnice
  • Ponedeljek, 14. 11. 2016, ob 20:45 (Kino Komuna, Ljubljana) --> nakup vstopnice
  • Sreda, 16. 11. 2016, ob 11:00 (Kinodvor, Ljubljana) --> nakup vstopnice

Opis filma na spletni strani festivala Liffe:
Princ korejskega filma Park Chan-wook se vrača v domovino s priredbo romana Sarah Waters in eno svojih najbolj ambicioznih kostumskih produkcij do sedaj.

Koreja v tridesetih letih minulega stoletja, obdobje japonske okupacije. Japonska dedinja Hideko živi odmaknjeno v velikem podeželskem poslopju s svojim dominantnim stricem. Za hišno pomočnico s stricem najameta novo dekle Sookee, ki pa ima skrivnost. V resnici gre za žeparko v službi sleparja, ki se pretvarja, da je japonski grof. Ta poskuša lady zapeljati v poroko, nato pa jo oropati in zapreti v norišnico. Dogodki potekajo v skladu z njegovim pretkanim načrtom, vse dokler Sookee in Hideko ne odkrijeta, da imata tudi med seboj nekaj nepričakovanih čustev.

"Hiša je pomemben prostor. Kim Hae-sook (butler) na začetku pove: 'Niti na Japonskem ne najdeš doma, ki bi spajal zahodnjaški in japonski slog. Odraža občudovanje Japonske in Anglije strica Kouzukija.' /.../ Osebnost doma je pomembna prvina. Hidekina soba leži v krilu zahodnega sloga, zato spi v postelji in živi kot zahodnjaška lady. Nasprotno je soba pomočnice v japonskem slogu, kjer Sookee prebiva v ošireju, nekakšni vzidani omari za shranjevanje posteljnine." (Park Chan-wook)

Napovednik:


Vir: Liffe

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Večer animejev in družabnih iger 7/2024

V soboto, 30. 3. 2024, ob 17. uri ste ponovno vabljeni v Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru na Večer animejev in družabnih ...