23/04/2019

Dan Japonske 2019

V soboto, 22. junija 2019, se bo med 10. in 17. uro na Muzejski ploščadi na Metelkovi ulici v Ljubljani odvijal že tradicionalni festival o japonski kulturi Dan Japonske, ki ga organizirajo Genki center, Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji in Slovenski etnografski muzej. Sam dogodek je odprte narave, tako da je vstop omogočen vsakomur, ki se ga želi udeležiti. Prireditelji s pomočjo stojnic, predavanj, prikazov in delavnic vsem obiskovalcem poskušajo približati šege in navade iz nekdanje ter sodobne dežele vzhajajočega sonca.
V dogodku na socialnem omrežju Facebook so o samem festivalu zapisali sledeče:
Dan Japonske je javna prireditev, na kateri obiskovalci z dejavnostmi na stojnicah, predavanji, prikazi in delavnicami na enem mestu izvedo veliko zanimivega o deželi vzhajajočega sonca. Kot organizatorja prireditve nastopata Genki center in Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji, ki k sodelovanju povabita tudi druge soorganizatorje ter številne sodelujoče, ki so v Sloveniji aktivni na področju promocije japonske kulture.
V nadaljevanju organizatorji dodajajo, da se nam na letošnjem dogodku obetajo tudi številne novosti, kar bo omogočalo še boljšo vpetost obiskovalcev v samo dogajanje. Tako so glede sodelujočih zapisali še tole:
Novost letošnjega leta je nastop japonskega pianista Kazukija Nishimona, ki se bo na glavnem odru predstavil z glasbenim koncertom. Na glavnem odru bo nastopila tudi skupina Douten taiko, ki bo odigrala na japonske tradicionalne bobne taiko.
Iz dežele vzhajajočega sonca se nam bodo pridružili tudi ustvarjalci tradicionalnih soba rezancev, ki bodo pripravili degustacijo japonskih ajdovih rezancev.
Navdušenci tradicionalne kulture si boste lahko ogledali predstavitev čajne ceremonije, udeležili se boste lahko delavnice ikebane in japonske kaligrafije.
Tudi letos prihaja na prireditev japonsko prenosno svetišče Omikoshi iz svetišča v Yokohami, kjer se je mnogo let uporabljal na festivalih.
Pridružilo se nam bo tudi podjetje Toyota, ki bo za otroke, v duhu tokijskih olimpijskih iger 2020, pripravilo prav poseben olimpijski kotiček z "Mini olimpijado".
Na otroškem kotičku bodo otroci imeli na voljo najrazličnejše delavnice ter ustvarjanje z japonskimi umetniki.
Obiskovalci se bodo lahko med drugim tudi učili japonskega jezika, se udeležili različnih predavanj o Japonski, si ogledali performanse japonskih umetnikov, preizkusili opremo za japonske borilne veščine in si ogledali demonstracije različnih borilnih veščin, se oblekli v tradicionalno japonsko poletno obleko yukata ter se naužili japonskih jedi in sladic.
Če vas torej zanima japonska kultura, tako pretekla kot sodobna, če se navdušujete nad japonskim jezikom, če ste navdušenci nad japonsko animacijo, mangami, knjigami in filmi, potem ste vsekakor dobrodošli na dogodku, kjer boste morda izvedeli marsikaj novega ali zgolj osvežili svoje znanje. Organizatorji vas vljudno vabijo, da se jim pridružite na dogodku in ga popestrite z vašo prisotnostjo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...