22/10/2021

Azijske produkcije na 32. festivalu Liffe

Kot običajno smo se odločili med širokim naborom filmskih mojstrovin, ki se bodo predvajale na letošnjem, že 32. ferstivalu Liffe, ki se bo odvijal od 10. do 21. novembra 2021, izpostaviti filmske in animacijske stvaritve iz vzhodnoazijskih držav, kot so Japonska, Kitajska, Južna Koreja itn. Poglejmo si torej, katere azijske produkcije si bomo lahko ogledali letos.

-----------------------

BALON
Originalni naslov: Qi qiu
Angleški naslov: Balloon
Sekcija: PANORAMA
Država, letnica: Kitajska, 2019
Trajanje filma: 102 minuti
Režija: Pema Tseden
Scenarij: Pema Tseden
Fotografija: Lu Songye
Glasba: Peyman Yazdanian
Podnapisi: angleščina,, slovenščina
Jezik: kitajščina
koda za glasovanje: M
Igrajo: Sonam Wangmo (Drolkar), Jinpa (Dargje), Yangshik Tso (nuna) Nagrade: Benetke 2019, Amiens 2019 (najboljši scenarij), Cabourg (posebna omemba), Chicago (najboljši scenarij), Hainan (najboljši film, najboljša igralka), Tokio FILMeX (najboljši film), Toronto 2019, Busan 2019

Opis:
Komičen pogled na zagate kitajske politike enega otroka v zgodbi, postavljen v odročno tibetansko skupnost, kjer sobivata tradicija in sodobnost. Zgodnja osemdeseta leta. Dargje in Drolkar na širnih tibetanskih planjavah živita umirjeno s tremi sinovi in dedkom. Nekega dne pa dva fanta najdeta kondoma svojih staršev in ju napihneta kot balona. Njuna navihana zamisel med vaščani sproži val ogorčenja, Dargje in Drolkar pa se znajdeta v zagati tudi iz čisto praktičnih razlogov: ostala sta brez kondomov. Že zdaj imata tri potomce, Kitajska pa je ravno pred kratkim uzakonila politiko enega otroka. A Dargje je pohoten kot njegovi ovni in treba bo najti kakšen drug način kontracepcije ...

"Balon raziskuje razmerje med resničnostjo in dušo. Tibetanci verjamejo, da odmre samo meso, medtem ko duša živi naprej. S trčenjem budistične vere ob realnost sodobne družbe je čas za odločitve." (Pema Tseden)

Ogled filma v kinematografih:

čet., 11.11.202118:30Kinodvor Nakup
tor., 16.11.202121:00Kino Komuna Nakup
čet., 18.11.202115:30Linhartova dvorana Nakup

-----------------------
BELLE: ZMAJ IN PEGASTA PRINCESA
Originalni naslov: Ryu to Sobakasu no Hime
Angleški naslov: Belle: The Dragon and the Freckled Princes
Sekcija: PANORAMA
Država, letnica: Japonska, 2021
Trajanje filma: 121 minut
Režija: Mamoru Hosoda
Scenarij: Mamoru Hosoda
Fotografija: /
Glasba: Ludvig Forssell, Yuta Bando
Podnapisi: angleščina, slovenščina
Jezik: japonščina
koda za glasovanje: N
Igrajo: Kaho Nakamura (Belle – Suzu), Takeru Satoh (bitje – Kei), Koji Yakusho (Suzujin oče), Lilas Ikuta (Hiro), Ryo Narita (Shinobu), Shota Sometani (Kamishin), Tina Tamashiro (Luka), Toshiyuki Morikaw (Justin), Fuyumi Sakamoto (Okumoto), Kenjiro Tsuda (Jellinek), Mami Koyama (labod), Mamoru Miyano (Hitokawa Muitaro – Gutto koraemaru), Michiko Shimizu (Kita), Ryoko Moriyama (Yoshitani), Sachiyo Nakao (Hatanaka), Yoshimi Iwasaki (Nakai)
Nagrade: Locarno 2021, Jeruzalem 2021

Opis:
Animirani film avtorja uspešnice Mirai je sodobna reinterpretacija zgodbe o lepotici in zveri, pripoved o negotovi najstnici, ki postane virtualna glasbena senzacija in se s skrivnostnim bitjem poda na vznemirljivo potovanje. Sedemnajstletna Suzu z očetom živi na japonskem podeželju. Nekoč je rada prepevala s pokojno mamo, odkar nje ni, pa ne zmore več peti. Poleg tega sta se z očetom oddaljila in Suzu se je zaprla pred svetom. Nekega dne pa vstopi v U, virtualni svet, kjer se srečuje pet bilijonov uporabnikov. Tam ugotovi, da lahko skrita za svojim avatarjem spet poje in kot Belle kmalu postane velika virtualna zvezda. Potem pa se pred njo nenadoma pojavi skrivnostno bitje, podobno zmaju ...
"V preteklosti sem raziskoval, kako so danes ljudje povezani bolj kot kdaj koli in neizčrpno temo povezljivosti na spletu, za katero upam, da bo mlajši generaciji omogočila pozitivno in zabavno spremeniti svet na bolje. Vendar se tudi zelo zavedam s spletom povezanih težav, kot so spletne zlorabe, socialna izključenost in lažne novice. Vendar sem še vedno prepričan, da je lahko tudi koristno orodje za izboljšanje življenja vseh. Ker se splet nenehno razvija, sem si obljubil ustvariti film, ki bo pokazal njegove prednosti." (Mamoru Hosoda)

Ogled filma v kinematografih:

pon., 15.11.202121:00Kino Komuna Nakup
sre., 17.11.202121:15Linhartova dvorana Nakup

-----------------------
DRIVE MY CAR
Originalni naslov: Drive my Car
Angleški naslov: Drive my Car
Sekcija: PREDPREMIERE
Država, letnica: Japonska, 2021
Trajanje filma: 179 minut
Režija: Ryusuke Hamaguchi
Scenarij: Ryusuke Hamaguchi, Takamasa Oe, Haruki Murakami
Fotografija: Hidetoshi Shinomiya
Glasba: Eiko Ishibashi
Podnapisi: slovenščina
Jezik: japonščina, korejščina, angleščina
koda za glasovanje: /
Igrajo: Hidetoshi Nishijima (Yusuke Kafuku), Toko Miura (Misaki Watari), Reika Kirishima (Oto), Yoo-rim Park (Lee Yoon-a), Dae-Young Jin (Kon Yoon-su), Sonia Yuan (Janice Chan), Satoko Abe (Yuhara), Masaki Okada (Koji Takatsuki), Perry Dizon, Ann Fite
Nagrade: Cannes 2021 (najboljši scenarij), Karlovi Vari 2021, Toronto 2021

Opis:
Kratka zgodba Hurakija Murakamija je na velikem platnu zaživela kot refleksija o preseganju osebne travme s pomočjo umetnosti. Nagrada za najboljši scenarij na filmskem festivalu v Cannesu. Yusuke je gledališki režiser in igralec, srečno poročen s scenaristko Oto. Mož in žena nenehno snujeta ideje za nove zgodbe ter si jih pripovedujeta. Oto nato nenadoma umre, zaradi česar se Yusuke umakne iz družabnega življenja. Njegovo edino zatočišče je avto, v katerem zdaj med samotnimi vožnjami sam vadi dialoge s pomočjo ženinih avdio kaset. Po dveh letih režiser sprejme ponudbo za nov gledališki projekt, vendar pa ga organizatorji soočijo z nenavadnim pogojem. Zavarovalnica zahteva, da se v službo ne sme voziti sam, temveč mora to delo opravljati njegova voznica, tiha in zadržana Misaki. Nobenemu od njiju vožnje niso prijetne, a sta primorana razviti odnos, ki bo prekinil mučno tišino.
"S to kratko zgodbo sem se prvič srečal, ko mi je prijatelj ob izidu leta 2013 omenil njeno sorodnost z mojim delom. In res: vožnja z avtom in možnost za zlagoma porajajoče se intimne pogovore v tem zaprtem prostoru. /.../ Mislim pa, da sta me najbolj pritegnila močna lika, Kafuku in Misaki. Izjemno zanimiva sta. Sta zelo zadržani osebi, ki le sčasoma spregovorita o sebi." (Ryusuke Hamaguchi)

Ogled filma v kinematografih:

sre., 10.11.202111:00Kinodvor Nakup
sob., 13.11.202120:50Kino Bežigrad Nakup
tor., 16.11.202121:00Linhartova dvorana Nakup

-----------------------
NESKONČNI DVE MINUTI
Originalni naslov: Droste no hate de bokura
Angleški naslov: Beyond the Infinite Two Minutes
Sekcija: EKSTRAVAGANCA
Država, letnica: Japonska, 2021
Trajanje filma: 70 minut
Režija: Junta Yamaguchi
Scenarij: Makoto Ueda
Fotografija: Junta Yamaguchi
Glasba: Koji Takimoto
Podnapisi: slovenščina
Jezik: japonščina
koda za glasovanje: J
Igrajo: Kazunori Tosa (Kato), Aki Asakura (Megumi), Riko Fujitani (Aya), Gota Ishida (Komiya), Masashi Suwa (Tanabe), Yoshifumi Sakai (Ozawa), Haruki Nakagawa (Narita), Takashi Sumita (Furuya), Munenori Nagano (Kinjo), Chikara Honda (Ishizuka)
Nagrade: Bruselj 2021

Opis: Odbita obešenjaška komedija, ki se poigrava z znanstvenim fenomenom časovnega odmeva oziroma napovedovanja prihodnosti. Kato prebiva tik nad kavarno, ki je v njegovi lasti. Nekega dne začuden spozna, da je televizijski zaslon, nameščen v njegovi kavarni, nekaj posebnega. Dogajanje na njem je namreč vedno dve minuti pred sedanjostjo, na televizijskem zaslonu zagleda samega sebe, kako maha iz prihodnosti. To ugotovijo tudi njegovi prijatelji, ki se sprva zabavajo, nato pa sklenejo s tem nenavadnim pojavom zaslužiti. A stvari se zapletejo - še posebej ko se vpleteta Katova simpatija iz sosednje brivnice in jakuza, ki ima pisarno v isti stavbi …
"Ko me vprašajo: 'Kaj želite posneti?', so moj odgovor najprej zgradba in sredstva, povezana z dramatiko in sceno. Ker sem v gledališki skupini, želim tudi dolge prizore z igralci, kot bi bili na odru. Mislim, da je dobro izkoristiti lastne prednosti za ustvarjanje izvirnih del in uspešen prodor v filmskem svetu. Pišem tudi filmske scenarije za druge, vendar sem za naš projekt izbral metodo, ki je drugje ne bi mogel uporabiti. Resnično verjamem, da smo projekt uspešno sklenili zaradi sodelovanja naše gledališke skupine. Prisluhnili so vsem mojim nerazumnim prošnjam in s tem olajšali eksperimentiranje. Če bi moral scenarij napisati za koga drugega, ne bi bil tako eksperimentalen." (Makoto Ueda, scenarist)

Ogled filma v kinematografih:

čet., 11.11.202121:10Kosovelova dvorana Nakup
pon., 15.11.202115:45Kino Komuna Nakup
čet., 18.11.202111:00Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

 Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD)*ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

-----------------------
O NAKLJUČJU IN DOMIŠLJIJI
Originalni naslov: Guzen to sôzô
Angleški naslov: Wheel of Fortune and Fantasy
Sekcija: KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica: Japonska, 2021
Trajanje filma: 121 minut
Režija: Ryusuke Hamaguchi
Scenarij: Ryusuke Hamaguchi
Fotografija: Yukiko Iioka
Glasba: /
Podnapisi: slovenščina
Jezik: japonščina
koda za glasovanje: /
Igrajo: Kotone Furukawa (Meiko), Kiyohiko Shibukawa (Segawa), Katsuki Mori (Nao), Fusako Urabe (Moka), Aoba Kawai (Nana), Ayumu Nakajima (Kazuaki), Hyunri (Tsugumi), Shouma Kai (Sasaki)
Nagrade: Berlinale 2021 (velika nagrada žirije), Moskva 2021, Hongkong2021

Opis:
Tri zgodbe o prav toliko zaljubljenih ženskah in seriji naključij, ki protagonistke vodijo v zapletena osebna razmerja. Velika nagrada žirije na Berlinalu. Ryusuke Hamaguchi je film zasnoval kot venec treh kratkih zgodb, ki v svoji sugestivni povezanosti spominjajo na trodelno glasbeno kompozicijo. V prvi zgodbi spremljamo Meiko, ki je pretresena, ko ugotovi, da je moški, za katerega se zanima njena prijateljica, v resnici njen bivši. V drugi zgodbi Sasaki iz maščevanja načrtuje potegavščino proti svojemu profesorju in v ta namen izkoristi svojo ljubimko Nao. V tretji zgodbi pa Natsuko sreča žensko, ki ju povezujejo skupni spomini iz preteklosti, kar vodi v priznanje skritih čustev, ki jih obe nosita v sebi. Tri prigode nas opomnijo, da so naključja ravno tako pomemben del našega življenja kot zavestne odločitve, ki jih na svoji življenjski poti sprejmemo.

"Tri zgodbe so bile zasnovane kot prve v seriji sedmih na temo 'naključja in domišljije'. Naključje me je vedno zanimalo. Njegovo upodabljanje je metoda, ki posebnosti, redkosti ne utemeljuje v realnosti, temveč jo obravnava kot bistvo sveta. Ob ustvarjanju dela s tem naslovom sem spoznal, da zgodbo razpira na nepričakovane načine. Naj vam bo presenečenje nad nepričakovanostjo sveta v užitek." (Ryusuke Hamaguchi)

Ogled filma v kinematografih:

sre., 17.11.202111:00Kinodvor Nakup
sob., 20.11.202120:50Kosovelova dvorana Nakup
ned., 21.11.202120:00Maribox Nakup
ned., 21.11.202120:30Kino Bežigrad Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

 Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD)*ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

-----------------------
OBLAK V NJENI SOBI
Originalni naslov: Ta fang jian li de yun
Angleški naslov: The Cloud in Her Room
Sekcija: PERSPEKTIVE
Država, letnica: Kitajska, Hongkong, 2020
Trajanje filma: 98 minut
Režija: Zheng Lu Xinyuan
Scenarij: Zheng Lu Xinyuan
Fotografija: Matthias Delvaux
Glasba: Tseng Yun-Fang
Podnapisi: angleščna, slovenščina
Jezik: kitajščina
koda za glasovanje: E
Igrajo: CaJin Jing (Muzi), Liu Dan (Min), Chen Zhou (Fei), Ye Hongming (Feng), Dong Kangning (lastnik bara), Liang Cuishan, Wang Ruiwen
Nagrade: Rotterdam 2020 (najboljši film), Tajpej 2020, Transilvanija 2020

Opis:
Melanholičen vizualni dnevnik mladega dekleta, ki ob vrnitvi domov začuti, kako krhki in mimobežni so medčloveški odnosi v velikem mestu. Zmagovalni film festivala v Rotterdamu. Dvaindvajsetletna Muzi se odpravi domov v Hangčou na praznovanje kitajskega novega leta. Tu se ponovno pogrezne v vloge hčerke, polsestre in partnerke. Ko pa nekoč pospremi svojo sestro v šolo, spozna lastnika lokalnega bara. Ta karizmatični moški v njej prebudi spomine na starega prijatelja, ki je izginil brez sledu. Sočasno v mesto nenapovedano pripotuje Muzijin fant. Med pohajkovanjem po mestu, ki se zdi tako domače in hkrati tuje, Muzi išče svoj kotiček pod soncem.

"Vse doživljamo skozi Muzijine oči. Prehaja skozi življenje različnih ljudi, s katerimi jo povezuje določeno razmerje, vendar je od njih tudi v nekem smislu odtujena. Na nikogar se ne zanaša, tudi drugi se ne zanašajo nanjo kot vzvod njihovega življenja. Ta realnost mi je znana z vso svojo živostjo. V razmerju igraš neko vlogo - hčerke, dekleta, ob srečanju z novo simpatijo - vendar navsezadnje življenje ljudi teče svoj tok neodvisno od tebe." (Zheng Lu Xinyuan)

Ogled filma v kinematografih:

čet., 11.11.202118:00Kino Bežigrad Nakup
ned., 14.11.202111:00Kinodvor Nakup
tor., 16.11.202115:45Kosovelova dvorana Nakup

-----------------------
POBESNELI BIVOL
Originalni naslov: Jallikattu
Angleški naslov: Jallikattu
Sekcija: PANORAMA
Država, letnica: Indija, 2019
Trajanje filma: 95 minut
Režija: Lijo Jose Pellissery
Scenarij: S. Hareesh, R. Jayakumar
Fotografija: Girish Gangadharan
Glasba: Prashant Pillai
Podnapisi: angleščina, slovenščina
Jezik: malajalamščina
koda za glasovanje: T
Igrajo: Anthony Varghese (Antony), Chemban Vinod Jose (Kaalan Varkey), Sabumon Abdusamad (Kuttachan), Santhy Balachandran (Sophie), Jaffar Idukki (Kuriachan)
Nagrade: Toronto 2020, Montreal 2019, Rotterdam 2020

Opis:
Drzni indijski režiser Lijo Jose Pellisery ponuja eksplozivno zgodbo o pobeglem bivolu, ki v zakotni vasici povzroči vsesplošni kaos in blaznost ekstatičnega nasilja. Kalan je mesar, ki prebivalce majhne indijske naselbine oskrbuje s svežim mesom. A nekega dne rutinski zakol bivola povzroči pravi preplah, saj žival ponori in pobegne ter začne pustošiti po vasi. Ko se policijska intervencija in najeti lovec na živali ne izkažeta za najbolj učinkovita, vzamejo vaščani zadeve v svoje roke. Nedolžen lov na žival se spremeni v krvavi obračun pod vodstvom lokalcev, ki želijo zmešnjavo izrabiti za poravnavo starih računov …

"Ne želimo posredovati političnega sporočila ali politične alegorije o dogajanju okoli nas. Film vidim kot človeško zgodbo, zaplet z univerzalno temo. Nič nimam proti, če si ljudje iz videnega ustvarjajo določene predstave, vendar si jim ne prizadevam vsiljevati idej. /.../ Želim si samo ustvarjati filme. Nočem se vpletati v razprave, ki mi ne bi dopuščale snemanja. Moje delo je ustvarjanje. Sporočila ni treba izpostaviti, podaš takšnega, ki se ponuja samo po sebi." (Lijo Jose Pellissery)

Ogled filma v kinematografih:

čet., 11.11.202115:40Kino Komuna Nakup
pet., 12.11.202121:15Kosovelova dvorana Nakup
pet., 19.11.202115:30Kinodvor Nakup

-----------------------
To so torej vse letošnje azijske produkcije, ki jih boste lahko videli na letošnjem festivalu Liffe. Nekatere si bo celo mogoče ogledati kar iz domačega naslanjača kot video na zahtevo (VOD). Če vas zanimajo tudi ostali naslovi, ki bodo predvajani na letošnjem festivalu, najdete celoten nabor filmov na povezavi TUKAJ.

Vir: Liffe

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Večer animejev in družabnih iger 12/2024

V soboto, 29. 6. 2024, ob 16. uri vas v sodelovanju z  MKC Maribor vabimo na Večer animejev in družabnih iger 12/2024 , ki se bo ponovno o...