26/10/2021

The Last Duel (2021)

Poslednji dvoboj (The Last Duel) je odlična srednjeveška štorija, pod katero se je kot režiser podpisal Ridley Scott (Gladiator, Blade Runner), ki je s filmom vsekakor znova dokazal, da je kljub nekaj brcam v temo (Prometheus, Alien: Covenant) še vedno v vrhunski formi, kar se tiče odličnih zgodovinskih spektaklov. Poleg tega je treba tudi pohvaliti odličen scenarij, ki je prišel izpod rok Matta Damona (Good Will Hunting, Promised Land) in Bena Afflecka (The Town, Gone Baby Gone), ki sta v filmu prav tako zaigrala.

Sama zgodba je sicer preprosto zasnovana, kar pa jo naredi zanimivo, je prikaz dogodka iz treh različnih perspektiv. To daje gledalcu možnost špekulacije, kaj se je dejansko zgodilo, saj se vsak pogled na dogodek "posilstva" plemkinje Marguerite de Carrouges, ki jo odlično upodablja Jodie Comer (Free Guy), razlikuje eden od drugega. Tako se porajajo skozi ogled številna vprašanja, kaj se je dejansko zgodilo, kaj točno je resnica, ali je resnica dejansko v očeh opazovalca itn.

Kar filmu daje svoj čar, pa je to, da so vsi liki prikazani izjemno človeško, saj noben ni brez napak, ki skozi vse tri vidike še kako pridejo do izraza. Poslednji dvoboj je vsekakor epski zgodovinski spektakel, hkrati pa tudi odlična karakterna študija srednjeveškega plemstva, ki zajema Scottov občutek za ustvarjanje brutalnih zgodovinskih spopadov in trganja udov ter Affleckov in Damonov občutek za odlično karakterno dramo ter preobrate, ki filmu skozi dogajanje vsekakor koristijo.

Poleg scenarija pa se je dvojica preizkusila tudi v sami igri, in sicer Affleck kot Pierre d'Alençon in Damon kot Sir Jean de Carrouges, mož posiljene plemkinje, ter tako s svojo igro dokazala, da še vedno znata na platnu pričarati zanimive karakterje, ki jih gledalec lahko hkrati obožuje in sovraži, odvisno od perspektive, s katere jih gleda. Tudi Adam Driver (Star Wars: The Force Awakens, Marriage Story) odlično upodablja Jacquesa Le Grisa, saj hkrati premore izjemno mero šarma in brutalnosti, njegov lik pa zna po eni strani tako biti nadvse zabaven, po drugi pa popolnoma sprevržen in ošaben.

Film skozi kritiko tedanje družbe, v kateri je religija igrala pomembno vlogo in je tudi predstavljala vsevedno znanost na vseh področjih, odraža tudi kritiko sodobne družbe in poraja številna paralelna vprašanja s sedanjostjo, tako da se včasih lahko celo vprašamo, ali se je od tedaj do danes sploh kaj dejansko spremenilo, razen tehnološkega napredka, saj se zdi, kot da so spletke, prevare, umori, podtikanja, zavidanje in želja po oblasti še vedno tesno zasidrani  svetovne družbe.

Če torej iščete premeteno zgodovinsko avanturo, ki gledalca preprosto posrka v samo dogajanje, in vam malce preveč nazorni prizori ne delajo težav, potem je Poslednji dvoboj vsekakor film, ki si ga morate ogledati na velikem platnu, saj vam poleg odlične izvedbe, dobre igre in zanimivega podajanja zgodbe res ponudi obilo zabave in materiala, ki vam da misliti. Preprosto povedano gre za še eno mojstrovino, ki prihaja izpod rok gospoda Scotta.



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...