07/07/2013

Svetovna vojna Z (2013)


World War Z. ZDA, Malta, 2013. Režija: Marc Forster. Igrajo: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James Badge Dale, Ludi Boeken, Matthew Fox, Fana Mokoena, David Morse, Pierfrancesco Favino, Ruth Negga, Sterling Jerins, Abigail Hargrove. Akcijska srhljiva drama. 116 minut.
Gerry Lane (Brad Pitt) je uslužbenec OZN. S svojo družino se odpravi v mesto, kjer nenadoma izbruhne panika, ki pa se sprevrže v pravo nočno moro, saj se izkaže, da je izbruhnila nenavadna pandemija, ki je zajela ves svet in ki preproste ljudi spreminja v zombije, bitja, ki jih vodi samo nagon po prehrani - človeškem mesu. Gerryjeva prvotna skrb je, kako spraviti družino na varno, vendar pa mora za varnost svoje družine pristati na misijo, na kateri bo imel na voljo ekipo, s katero bodo skušali najti izvor virusa in tako odkriti tudi zdravilo.

Svetovna vojna Z sicer ni noben mejnik v zombijevskem žanru, ampak vseeno premore kar nekaj zanimivih zamisli. Medtem ko se je večina njegovih predhodnikov zanašala na mrcvarjenje človeških teles, zobanje kosti, izkopavanje človeških možganov in na tone notranjih organov ter krvi, je ta film v teh stvareh povsem minimalističen, kar bo sicer zmotilo marsikaterega zombijevskega navdušenca, vendar pa bo po drugi strani privabilo še druge gledalce, ki krvi in mrcvarjenja ne prenašajo najbolje.

Namesto tega so se ustvarjalci, predvsem režiser Marc Forster (Kvantum sočutja, V iskanju dežele Nije), raje osredotočili na samo zgodbo, družinske vrednote in ostale globokomiselne teme. Tako tudi celo dogajanje spremljamo zgolj z vidika družine Lane, kar filmu, ki obravnava globalni problem epskih razsežnosti, daje popolnoma minimalističen pridih, saj kljub skoraj 200 milijonski produkciji deluje kot nek nizkoproračunski izdelek, kar je verjetno bilo storjeno namenoma kot posvetilo zombijevskim klasikam Georga A. Romera.

Tudi ideja o hitrih zombijih ni najbolj izvirna, saj smo se z njimi že soočili v 28 dni pozneje (28 Days Later) in njegovem nadaljevanju 28 tednov pozneje (28 Weeks Later), ki sta za razliko od tega filma oba veliko bolj brutalna in nagravžna. Povrhu sta tudi nizkoproračunska, kar sicer večina filmov o zombijih velikokrat je, če sem seveda ne štejemo filmske franšize Nevidno zlo (Resident Evil), ki pa je tako ali tako ena najbolj klišejastih zombijevskih franšiz. Je pa novo to, da so ti zombiji s to veliko hitrostjo še nevarnejši in smrtonosnejši, saj se gibljejo neverjetno koordinirano in v zastrašujoče velikih skupinah. Tudi ideja o zelo dobrem sluhu je bila pozitivno presenečenje, saj so tako zombiji iz počasnih, grotesknih in nadvse zabitih pojav končno postali neka resnejša grožnja in ne samo predmet gledalčevega posmeha, čeprav se tudi ustvarjalci tega filma niso izognili temu.

Čeprav je film posnet po knjigi, je slednja služila zgolj kot osnova, saj so scenaristi zgodbo popolnoma priredili. Tako smo že na začetku filma pahnjeni v samo dogajanje brez vsakršnega pojasnila. Pri tem je treba poudariti, da je zgodba več kot očitno zelo nedodelana. Misija, ki se začne kot iskanje izvora virusa, nekje na sredini popolnoma skrene s poti in se prelevi samo v iskanje zdravila, tako da gledalec nikoli ne izve, kdo je dejanski krivec za širitev pandemije, čeprav je v filmu veliko namigovanj na nikogar drugega kot na Severno Korejo. Pač Američani. Tako ali tako ni pričakovati kaj drugega od njih kot recikliranje enih in istih idej.

Za glasbeno podlago je poskrbel Marco Beltrami (Krik, Terminator 3, Umri pokončno 4), ki ima včasih res odlično glasbo, včasih pa reciklira druge skladatelje. In glasbena podlaga v Svetovni vojni Z spada ravno v tisto drugo skupino, saj je v filmu mogoče zaslediti že marsikatero znano skladbo, le da je malce predelana, čeprav se mi dozdeva, da je tudi to bilo storjeno namenoma, da bi filmu dali malce "trashy" občutek.

Če torej pogledamo film kot celoto, deluje kot mešanica Romerovih klasik, Boylovega 28 dni pozneje in boljših delov Nevidnega zla, ki se nekje na sredini popolnoma izgubi ter iz premetenega trilerja v apokaliptičnem svetu prerase v pravo zmešnjavo brez repa in glave. A kljub temu je film prežet z obilico akcijskih in napetih prizorov, ki gledalcu nudijo tobogansko vožnjo vse do konca.

6,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...