19/01/2014

Mačeta ubija (2013)


Machete Kills. ZDA/Mehika, 2013. Režija: Robert Rodriguez. Igrajo: Danny Trejo, Michelle Rodriguez, Mel Gibson, Amber Heard, Demian Bichir, Jessica Alba, Sofia Vergara, Cuba Gooding Jr., Antonio Banderas, Lady Gaga, Charlie Sheen, Vanessa Hudgens, Alexa Vega, William Sadler. Akcijski triler. 107 minut.
Mačeta (Trejo) se skupaj z agentko Sartanovo (Alba) odrpavi preprečiti preprodajo orožja. Na kraju prevzema pride do strelskega obračuna, v katerem Sartanova umre. Mačeta je popolnoma obupan, vendar nima časa za žalovanje, saj ga vpokliče predsednik ZDA (Sheen) in ga prosi, da ubije Mendeza (Bichir), šefa mehiškega kartela, ki bi naj imel v Washington usmerjeno jedersko orožje. Tako se Mačeta odpravi v Mehiko in se dokoplje do Mendeza, vendar ugotovi, da ga ne more ubiti, saj je bomba vezana na Mendezov srčni utrip. Če se srce ustavi, se bomba aktivira. Edini, ki bi jo lahko dezaktiviral, je Voz (Gibson), proizvajalec orožja v ZDA. A spraviti Mendeza v ZDA ni enostavna naloga, saj je na oba, Mačeto in Mendeza, razpisana visoka nagrada.

Robert Rodriguez, ki je v ZDA zaslovel s filmom Desperado, v katerem je glavno vlogo igral Antonio Banderas, ki nastopa v stranski vlogi tudi v tem filmu, je znan po nekoliko čudaških projektih in sodelovanju s Quentinom Tarantinom (Od mraka do zore, Planet groze). Ta film vsekakor je prvo, vendar žal ni slednje. V sodelovanju s Tarantinom mu vsekakor filmi uspevajo bolje.

Težava je tudi, da je Mačeta ubija nadaljevanje filma Mačeta iz leta 2010. In kot se je že velikokrat izkazalo, Rodriguezu nadaljevanja ne grejo najbolje od rok. Samo spomnimo se filmov, kot sta na primer Bilo je nekoč v Mehiki in Mali vohuni 2, ki sta popolnoma izgubila smisel za zgodbo. A kljub temu je treba poudariti, da je Desperado tudi nadaljevanje, in sicer filma El Mariachi. Ampak to je zgolj izjema. Ravno v tem je težava tudi pri tem filmu, saj zgodba ves čas niha z enega konca do drugega in ne najde nikakršnega resnega smisla. V tem pogledu je prvi film vsekakor bil veliko boljši.

Pretiravanje v prvem filmu je bilo zabavno in dovolj parodično, saj se je sklicevalo na klišeje in slabote t.i. B-filmov ter jih s pridom izkoriščalo. Tudi klanje, mrcvarjenje in filetiranje zlikovcev je bilo nadvse zabavno, saj so smrti bile nadvse nenavadne in v vsakem primeru pretirane, kar je zaradi takšne absurdnosti v gledalcu prej vzbudilo smeh kot pa gnus. Žal se drugi del s tem ne more ravno pohvaliti. Sicer mu deloma uspeva izpeljati podobne šale, ampak žal to ni dovolj, da bi lahko prekašal izvirnik. Tudi način ubijanja nasprotnikov ostaja podoben in je na trenutke še bolj absurden kot v izvirniku, ampak žal se sčasoma začne preveč ponavljati in izgubi celoten pomen. Rodriguez je vse to skušal nadgraditi še z nekaj smrtmi lepotičk. Tako na primer Albin lik konča že na samem začetku s strelom sredi čela, pa tudi v nadaljevanju ženskam ni prizanešeno.

Pohvaliti pa je treba, da film posveti nekaj dialoga znanstveno-fantastičnemu žanru, še posebej Vojni zvezd. Tako najdemo v filmu razne reference, bodisi šaljive bodisi kot hvalo, vsekakor pa zelo zabavne, še posebej s strani Gibsonovega lika.

Kar pa se tiče igranja, je povsem B-kategorno. Trejo je pač Trejo in igra kot v vseh filmih, Mel Gibson pa vsekakor deluje kot zelo zabaven dodatek, saj spominja na nekoliko drugačno različico Martina Riggsa, lika, ki ga je igral v seriji filmov Smrtonosno orožje. Michelle Rodriguez igra tipično stereotipno bejbo, s katero ni heca, medtem ko Charlie Sheen počne to, kar zna najbolje - stresati šale, piti alkohol, podirati bejbe in zagovarjati orožje.

Mačeta ubija vsekakor ni noben presežek. Medtem ko je prvi del bil še kar izviren, drugemu to ne uspeva najbolje. Poleg tega se druga polovica filma začne vleči z neprestanimi ponavljanji že zdavnaj videnega. Če je prvi film bil kulten, ta kultno hitro potone v pozabo.

5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...