04/08/2014

Je studio Ghibli res opravil z animiranimi filmi?

Mnoge spletne strani in bloge je v zadnjih nekaj urah preplavila novica, da je Studio Ghibli opravil z animejskimi celovečerci. Ampak dejstvo je, da so vse novice o opustitvi animejskih celovečercev zaenkrat nekoliko pretirane. Najbolje, da pogledamo nekaj izmed teh strani, ki so se razpisale o tem.
Na Anime News Network so tako zapisali, da je Toshio Suzuki, soustanovitelj Ghiblija, izjavil, da studio 'za zdaj razmišlja o "čistki hiše" oz. prestrukturiranju', kar bi naj vodilo 'v "ponovno izgradnjo" studia in vzpostavitev okolja za naslednjo generacijo'. Tudi na spletni strani Crave Online so zapisali podobno, in sicer da bo studio ostal samo še 'podjetje, ki bo upravljalo s svojimi blagovnimi znamkami' in da bo 'produkcijski oddelek za animeje razpuščen', kar v bistvu še nič ne pomeni. Tako so na Facbook strani Studio Ghibli zapisali, da 'se studio vrača v obliko, kakršno je imel v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so nastajali celovečerci, kakršna sta Laputa: Grad v zraku and Moj sosed Totoro.' K temu dodajajo, da studio 'ne bo zaposloval redne ekipe animatorjev, ampak jih bo najel, ko se bo pojavila kakšna priložnost'.
Tudi na spletni strani IGN niso z novicami bili ravno pesimistični, saj so zapisali, da je Suzuki izjavil, da je Miyazakijeva upokojitev 'ogromna sprememba' in da 'razmišljajo, kako nadaljevati pot po takšnem dogodku'. Dodajajo tudi, da Suzuki 'ne verjame, da lahko nadaljujejo z enakim pristopom kot doslej', kar je razlog za 'kratek odmor, da se razmisli o tem, kako dalje'.

Na spletni strani Kotaku so izpostavili tudi, da zaenkrat 'nobena velika časopisna hiša' in 'nobena jutranja oddaja' na Japonskem ni obesila te novice na veliki zvon. Dodajajo pa tudi, da če 'bi Studio Ghibli, državni zaklad, zares nehal s produkcijo filmov, bi ta novica bila na vseh naslovnicah v državi, saj bi bila pomembna tako v svetu zabavništva kot tudi poslovnem svetu'.

Poleg tega se je treba zavedati, da na japonske male zaslone jeseni prihaja tudi prva Ghiblijeva animejska serija Ronja, razbojnikova hči, ki je v bistvu animirana adaptacija priljubljene mladinske knjige pisateljice Astrid Lindgren (Pika Nogavička), tako da obstaja verjetnost, da bo studio zajadral tudi v televizijske vode. Mogoče pa je ta Suzukijeva izjava zgolj genialna piarovska poteza pred izidom te animirane serije.
Kakšna je Ghiblijeva prihodnost, nihče ne ve. Verjetno tudi sami pri Ghibliju ne vedo, kar je tudi verjetno razlog, da si vzamejo odmor in dobro premislijo, kam jih naj nadaljnja pot vodi. Dejstvo je, da zaenkrat še studio ni sprejel nobenih dokončnih odločitev.

Izšel je kratkometražni anime ALIEN: MONDAY

Ste se kdaj vprašali, kako bi znanstveno-fantastična mojstrovina Osmi potnik ( Alien ) režiserja Ridleyja Scotta izgledala v animejski obli...