17/04/2019

Umrl Monkey Punch, avtor slovitega Lupin III

V četrtek, 11. aprila 2019, je v 81. letu starosti zaradi pljučnice preminil Monkey Punch, avtor mange Lupin III, katerega pravo ime je bilo Kazuhiko Katō.
Monkey Punch se je rodil leta 1937 v naselju Hamanaka na Hokkaidu in je svoj veliki preboj med mangakaje doživel leta 1965, ko je v reviji Manga Story založbe Futabasha izšla njegova prva manga z naslovom Playboy Nyūmon. Leta 1967 pa je v reviji Manga Action, ki jo je izdajala ista založba, začela izhajati tudi njegova manga Lupin III, čemur je zaradi izjemne popularnosti leta 1971 sledila tudi prva animejska adaptacija v obliki animirane serije. Od takrat do danes je franšiza zabeležila številne sezone animejske serije, animirane celovečerce, igrane adaptacije in igre. V bistvu 31. maja na japonska velika platna prihaja najnovejša adaptacija v obliki animiranega celovečerca z naslovom Lupin III: Mine Fujiko no Uso (Lupin III: Laž Fujiko Mine).

V začetku 1980. let je Monkey Punch prejel nagrade, kot so nagrada Inkpot na dogodku Comic-Con International, nagrada Golden Romics na italijanski konvenciji Romics, nagrada Meritorious Service združenja Association of Media in Digital (AMD) Awards in nagrada Meritorious Service na festivalu Tokyo Anime Award. Zadnja leta je umetnik preučeval 3D umetnost in bil gostiteljski predavatelj o ustvarjanju mang na pomembnih univerzah.

Za sabo je pustil bogato zapuščino, ki bo z ustvarjanjem novih projektov in obstoječimi projekti, ki slonijo na njegovih delih, še dolgo ostala z nami in krajšala naš čas ob zabavnih avanturah enega najprepoznavnejših likov v animejski in manga zgodovini. Hvala za vse in počivaj v miru, legenda.

Vir: ANN

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Večer animejev in družabnih iger 6/2024

V soboto, 23. 3. 2024, ob 17. uri ste ponovno vabljeni v Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru na že šesti Večer animejev in ...