12/10/2018

Debi družabnih iger Jalan-Jalan, Kancil in Unmask na sejmu iger v Essnu

Indonezijski proizvajalec namiznih iger Chiveus je sicer še mlado podjetje, ki je doslej izdalo zgolj dve igri, vendar bo na letošnjem sejmu Essen Spiel 2018, ki bo potekal od 25. do 30. oktobra v Essnu v Nemčiji, k tej svoji skromni zbirki dodalo še tri nove igre.

Jalan-Jalan je igra s kartami za zabave z mehanikama "vzemi" in "glasuj". Igra jo lahko od 3 do 5 igralcev, priporočena starost pa je 14 let ali več. Igra bi naj trajala od 30-45 minut, njeno bistvo pa je, da igralci ustvarjajo popolne sezname destinacij, kje preživljati počitnice. Vsaka destinacija je kategorizirana (npr. vodna, kulturna, pustolovska), vsak igralec pa ima dve naključni zanimanji, izmed katerih eno prekriva drugim igralcem. Tako igralci skušajo obiskati kraje, ki ustrezajo njihovim zanimanjem, in pridobivajo točke tako, da skupino prepričajo, naj jih obišče. Odločanje poteka z glasovanjem, vendar pa lahko igralci z igranjem akcijskih kart zadevo obrnejo sebi v prid.

Kancil pa je igra skritih vlog, ki jo lahko igra od 3 do 6 igralcev, in sicer tako, da potekajo pogajanja med kmetom in trgovci. Kmet skuša prodati ročno pridelane kumarice trgovcu, medtem ko bitje, imenovano Kancil, ki je zamaskirano v trgovca, skuša ukrasti zaslužek in pobegniti. Cilj igre je imeti čim večji zaslužek z uspešnimi pogajanji, kar pa vam lahko prepreči bitje Kancil. Igralci se v vlogah izmenjavajo, bitje Kancil pa izhaja iz indonezijske folklore.

Tudi Unmask! je igra skritih vlog, ki sloni na sreči in je postavljena v viktorijansko obdobje. V njej igralci zavzamejo vlogo detektivov, ki skušajo najti storilca, odgovornega za krajo zaklada, in sicer tako, da zbirajo informacije od očividcev. Pri tem jim zlikovec seveda skuša prekrižati načrte. Igralci poskušajo razkriti drug drugega tako, da pred iztekom igre s sklepanjem skušajo izničiti posameznikove bonuse. Točke je mogoče pridobiti z razširjanjem zbirke kart, ki jih dobite s preiskavami. Igralec z največ točkami zmaga.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...