15/09/2020

Varuška: Morilska kraljica (2020)

Varuška: Morilska kraljica (The Babysitter: Killer Queen) je nadaljevanje Netflixove uspešne komične grozljivke iz leta 2017, v kateri se satanistični kult spravi nad osnovnošolca Cola (Judah Lewis), ko je sam doma z varuško Bee (Samara Weaving), ki je v bistvu vodja tega kulta. A ker skupina ni računala, da se bo Cole uprl, jih na koncu enega za drugim vse pošlje v pekel. V nadaljevanju je Cole sedaj srednješolec in v očeh večine še vedno zguba, saj mu nihče ne verjame, kaj se je pred dvema letoma dejansko zgodilo. Nekega dne ga soseda Melanie (Emily Alyn Lynd) povabi, da se ji s prijatelji pridruži na zabavi ob jezeru, kjer pa stvari znova postanejo satanistične, saj so se duhovi iz Colove preteklosti vrnili v življenje in ponovno hrepenijo po njegovi krvi.

Če je prvi del ponudil odlično kombinacijo gnusa in komičnosti, je drugi del pravo nasprotje. Mrcvarjenja in klanja je v nadaljevanju še več, sama komičnost pa je na tako banalni ravni, da že sploh ni več smešna. Smrt je v filmu, ki se sploh ne more odločiti, ali hoče biti resna grozljivka, parodija ali komedija, povsem nekaj običajnega in nedokončnega, saj skoraj nihče ne ostane zares mrtev. Poleg tega film neizvirno vključuje različne reference iz bolj ali manj znanih filmov ter njihovih nadaljevanj in si hkrati želi, da bi bil kot ta nadaljevanja, o katerih liki govorijo, vendar mu to nikakor ne uspeva. Tudi sam režijski pristop režiserja McGja (Terminator Salvation, The Babysitter) je tako neenoten, da gledalec sploh več ne ve, kateri filmski žanr sploh gleda. Tako na trenutke kopira tudi igrano adaptacijo stripa Scott Pilgrim Vs. the World.

Film gre še veliko dlje, saj se očitno vsi v tem filmu drogirajo na takšen ali drugačen način in je uživanje raznih prepovedanih substanc nekaj povsem običajnega. Verjetno so se tudi scenaristi in režiser vsak dan znova zadeli, preden so šli na prizorišče in posneli posamezne kadre filma, saj lahko le tako pojasnimo, zakaj je film takšna "sekretna" zmešnjava, kot je. Prvi del je v primerjavi s tem zmazkom mojstrovina, tako da je težko dojeti, kaj je tokrat šlo narobe, da smo dobili takšen McGjevski nateg.

Nadaljevanje tako krade ideje od številnih filmov in jih združuje v celoto, ki sploh ne deluje kot kateri koli film, temveč le skupek posameznih scen, ki ne bi bile v ponos niti Michael Jacksonovemu glasbenemu spotu za skladbo Thriller. Medtem ko se je prvi del vsekakor ponašal z naslovno junakinjo oz. antijunakinjo v podobi Samare Weaving, je v nadaljevanju njena odsotnost v večini filma še kako očitna, saj film brez nje nikakor ne deluje, čeprav je treba priznati, da celotno pozornost tokrat prevzame mlada igralka Jenna Ortega (Iron Man 3, Jane the Virgin), medtem ko je Emily Alyn Lynd (The Babysitter, Hidden) le slab nadomestek Weavingove.

Ta komična grozljivka vsekakor spada med najslabša McGjeva dela, saj je zadeva še slabša od njegove lanske Netflixove štorije Rim of the World, ki tudi ni nekakšen presežek, kar vsekakor pove veliko. Varuška: Morilska kraljica je tako še eno nadaljevanje, ki se lahko skrije pred izvirnikom, saj enostavno pozablja na vse elemente, ki so delovali v predhodniku. Večja količina krvi, več trupel, nagnusnejše in absurdnejše smrti ter pretirani straniščni humor, ob katerem vas pritisne na veliko potrebo, četudi ste jo že opravili, vsekakor niso vrline, s katerimi bi se nek film lahko pohvalil. Preprosto porazno, četudi je film na trenutke zabaven vsaj zaradi svoje absurdnosti in svojega neuprvičenega obstoja.

Ocena:



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Konvencija UmiKo 2024 je pred vrati

To soboto, 20. 4. 2024, od 11. ure dalje bo v Osnovni šoli Koper potekala konvencija UmiKo 2024 , ki jo organizira istoimensko društvo na ...